Війна на Донбасі в кращому випадку не посилиться у 2019 році / фото УНІАН

Дональд Трамп обіймає посаду президента США вже два роки. Але досі не зрозуміло, чи є у нього якась політика щодо України. У його адміністрації точно є. Але сам Трамп славиться дуже поверховими знаннями.

Він неодноразово хвалив автократа Володимира Путіна і майже жодного разу не говорив нічого негативного про Росію. Натомість він наполягав на необхідності скоротити санкції, щоб покращити відносини з Москвою. У Трампа було багато телефонних розмов з Путіним, про суть яких нічого не відомо, а також дві скандальні особисті зустрічі, які теж огорнуті таємницями, пише експерт Atlantic Council Андерс Аслунд.

На практиці ж політика США щодо Росії була жорсткою. Трамп ухвалив передачу летальної зброї Україні перед Різдвом 2017 року. Але він це зробив лише тому, що Барак Обама відмовлявся йти на такий крок. Коли ці новини привернули увагу, Трамп був розлючений, переживаючи, що допомога Україні нашкодить його дружбі з Путіним. Розслідування спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера повинно ще дати відповідь на питання, чому американський президент настільки лояльний до російського автократа.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: США дізнаються правду про Трампа лише коли Путіну настане кінець

Впродовж двох останніх років США запровадили нові санкції проти Росії за окупацію Криму і частини Донбасу, за вторгнення в Сирію, допомогу Ірану, за втручання у вибори, кібервійну, хімічні атаки і підтримку Північної Кореї. Але ця черга подій пройшла повз радар Трампа. Питанням лишається, як довго адміністрація США зможе підтримувати всі ці санкції, які не подобаються президенту. На ділі Конгрес штовхає американську політику щодо Росії до запровадження нових жорстких санкцій, адміністрація в Білому домі менш енергійна в цьому, а Трамп протестує проти цього.

Росія тим часом дала чітко зрозуміти, що в 2019 році вона не налаштована виконувати Мінські угоди, залишаючи питання про подальші події відкритим. На думку експерта, найважливіше те, що нові вибори в Україні – це головна загроза для авторитарної клептократії Путіна в Росії. Якщо Україна зможе успішно провести демократичні вибори, російський президент розцінить це як загрозу. Оскільки це буде демонстрацією того, що демократія можлива у православній східнослов’янській країні.

Читайте такожFox News: Росія розмістила поблизу кордонів України ядерні ракети

Саме тому Україні варто готуватися до найгіршого у питанні поведінки Росії ва 2019 році. Економічні санкції, які були запроваджені до цього часу, вичерпали свій політичний ефект. Проросійські кандидати, які претендують на крісло українського президента, не мають жодних шансів. Тому Москва може вдатися до інших інструментів: корупції, кібервійни, дезінформації, вбивств і відвертого тероризму.

Звісно, кремлівське втручання підриває верховенство закону і підживлює корупцію в Україні, але це ще можна витримати. Однак, більш загрозливо те, що Путін може повірити у безкарність його подальшої військової агресії в сусідній країні, на що вказує нещодавній конфлікт в Азовському морі. Тому що у Трампа є значна сила, щоб заблокувати нові санкції проти Росії. Найкраще, на що Україна може сподіватися в 2019 році, - це відсутність будь-якого погіршення відносинах з Росією.