ПАРЄ змінила правила формування комітетів / фото ©Council of Europe

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів, що призвело до позбавлення України місць у регламентному комітеті, який працює над зняттям санкцій з РФ.

Таке рішення було ухвалене в понеділок, передає "Європейська правда".

За рішенням керівного органу ПАРЄ, у регламентному комітеті та комітеті з питань обрання суддів ЄСПЛ не може бути більше двох представників кожної з держав-членів. Досі в згаданих комітетах не було такого обмеження, їх склад формувався за пропозиціями політичних груп.

Відео дня

Завдяки цьому у регламентному комітеті було 4 українців – Володимир Ар’єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет відповідав за розробку змін до регламенту, які мали зняти санкційний тиск з РФ і відкрити шлях до повернення росіян до асамблеї.

За словами голови української делегації Володимира Ар’єва, у підсумку дискусії Бюро ПАРЄ "обнулило" перелік депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті.

"Було вирішено просто обнулити список, зараз у нас нуль місць у регламентному комітеті, і групи мають висувати нових кандидатів", - пояснив він.

Варто зазначити, що також постраждали українські представники у комітаті з питань виборів суддів ЄСПЛ (4 депутати від України), а також втратили місця у комітетах представники низки інших держав.

Ар’єв впевнений, що зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті.

"Це видається дрібною помстою за принципову позицію українців по зміні регламенту на догоду РФ", - заявив він.

Читайте також"Необхідно продовжувати діалог": президент ПАРЄ закликає знайти рішення у відносинах з Росією

Як повідомляв УНІАН, в Парламентській асамблеї Ради Європи триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ.

20 вересня 2018 р. голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив, що в ПАРЄ пропонують ускладнити процедуру введення санкцій проти делегацій країн, які порушують права людини, а також принципи демократії і верховенства права. Крім того, він зазначав, що в ПАРЄ хочуть збільшити частку голосів з 50% до 2/3 у питанні оскарження повноважень національних делегацій.

9 жовтня ПАРЄ повернула до профільного комітету доповідь про внесення змін до процедури і правил асамблеї щодо оскарження повноважень національних делегацій, зокрема в контексті збереження санкцій проти делегації РФ.

10 грудня стало відомо, що у ПАРЄ пом'якшили санкції, які можуть бути застосовані до її членів: Комітет з регламенту ПАРЄ на засіданні у Парижі прийняв рішення, згідно з яким делегації країн-учасниць ПАРЄ не будуть позбавляти права голосу на виборах високопосадовців Ради, зокрема, членів ЄСПЛ і генерального секретаря Ради.