Ілюстрація / REUTERS

Представники режиму президента Венесуели Ніколаса Мадуро на зустрічі з топ-менеджментом близько 50 компаній, які торгують товарами широкого споживання, доручили їм відкрити іноземні рахунки в країнах, які підтримали Мадуро, - РФ, Туреччині, Китаї та Індії.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на 2 джерела.

Зазначається, що зустріч у президентському палаці в Каракасі у понеділок, 18 лютого, провели віце-президент з економіки Тарек ель-Ассамі і міністр внутрішніх справ Вільям Контрерас.

Відео дня

Читайте такожВенесуела привела армію в бойову готовність

Для захисту від можливих санкцій вони також наполягли на тому, щоб компанії почали вибудовувати відносини з постачальниками в цих країнах.

Мінфін Венесуели також буде проводити спеціальні робочі зустрічі для топ-менеджменту з приводу того, як відкривати іноземні рахунки. Дата їх початку не називається.

При цьому бізнесменів попередили, що їм загрожує покарання за зриви виробництва.

"Ціни на товари у них також попросили не підвищувати - інфляція в країні нібито вже почала сповільнюватися", - пише агентство.

Нагадаємо, раніше агентство Reuters повідомило, що компанія PDVSA розіслала своїм клієнтам повідомлення про те, що виручка від продажів буде повинна нараховуватися на рахунок, який вона відкрила в російському "Газпромбанку".

У російському "Газпромбанку" спростували інформацію, що венесуельська державна нафтова компанія PDVSA відкрила у банку нові рахунки.

28 січня США ввели санкції проти нафтового сектора Венесуели з метою заблокувати отримання доходів від продажів нафти адміністрацією президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Умовою продовження роботи компаній є перерахування коштів на рахунки, заблоковані для режиму Мадуро.

Минулого місяця кілька країн на чолі зі Сполученими Штатами визнали тимчасовим президентом країни Хуана Гуайдо, президента Національних зборів Венесуели.

У відповідь Мадуро, якого США оголосили нелегітимним, заявив, що розриває дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами, і наказав американським дипломатам залишити країну протягом 72 годин. Він також наказав венесуельським дипломатам залишити США.

Пізніше міністерство закордонних справ Венесуели опублікувало заяву про припинення цих видворень і запропонувало провести переговори зі США.

Європейський парламент визнав Хуана Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели відповідно до Конституції країни.

ЄС закликав якомога швидше провести дострокові вибори у Венесуелі, в іншому випадку пообіцяв визнати лідера опозиції в якості керівника країни.

Мадуро категорично відхилив заклик європейських країн призначити дострокові вибори президента, після того, як лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим лідером країни.

Мадуро заявив, що не виключає, що в результаті політичної кризи в Венесуелі спалахне громадянська війна.