Ілюстрація REUTERS

Спочатку була революція на Майдані, потім – анексія Криму і війна. Бої на Донбасі тривають вже майже п’ять років. І перед президентськими виборами українці діляться поглядами на свою країну.

Про це пише німецьке видання Der Spiegel, яке вирішило зібрати історії українців. В новому випуску німецькі журналісти написали про Ольгу Белчароєву, яка не може повернутися додому на Донбас через війну.

Читайте такожRzeczpolita: Безпека Європи залежить від України і це не перебільшення

Відео дня

Для зустрічі вона назвала свою адресу. Це місце – Межигір’я, яке люди в Україні називають «Музеєм корупції».  Колишній президент Віктор Янукович облаштував для себе шикарний особняк з мармуровими залами, водоспадами, саунами й приватним зоопарком. Тут є й тенісні корти, і поле для гольфу, і майданчик для гелікоптера. Місце стало прикладом неймовірного самозбагачення колишнього голови держави і його сімейного клану.

47-річна Ольга спокійно і з гіркотою в голосі говорить про надзвичайну розкіш, на яку Янукович дозволяв собі витрачати мільярди євро з державної кишені. Вона вказує на тепле озеро, в якому навіть в холодну пору року плавають качки, на прикрашений мозаїкою басейн у вкритому деревом будинку для сауни. Великі колони в римському стилі збудовані поруч з особняком на верхівці схилу. Зустріч українки з німецькими журналістами відбулася туманного дня у лютому. Коли Ольга дивиться на Дніпро, її губи розтягуються в гіркій усмішці. Жінка розповідає про те, наскільки для Януковича було важливо дивитися на води річки.

«Він викликав спеціалістів на гелікоптері, щоб вони з повітря зрізали дерева», - розповіла вона.

Читайте такожЗаарештовану резиденцію Януковича "Межигір'я" не планують виставляти на продаж

Більш ніж чотири роки Ольга водить екскурсії по позолоченому маєтку в Межигір’ї. Це була її ідея розповідати про місце, яке важливіше, ніж Янукович. Мусульманка, одружена з вихідцем з Чечні, приїхала в маєток з Донецька, звідки колишній український президент-втікач був родом. До сьогодні бойовики Росії ведуть там війну проти України, підтримуючи окупаційний режим. Часом снаряди влучають у мирних людей. Війна на Донбасі майже зникла із заголовків міжнародних газет. Згідно з даними німецького «Червоного хреста», 2,8 мільйона людей були змушені тікати від війни. Частина з них поїхали в Росію, де Янукович теж зараз живе. Він втік у сусідню країну, лишивши за собою сотню вбитих на Майдані демонстрантів. 1,6 мільйона людей тепер вважаються внутрішніми переселенцями, які живуть в інших частинах України.

Для Ольги ситуація була зрозуміла від початку. Вона на власні очі бачила, як з боку Росії навесні 2014 року спочатку прийшли озброєні чоловіки у цивільному одязі, потім найманці у зелених уніформах без розпізнавальних знаків із важкою зброєю. Танки з російськими прапорами увірвалися в Донецьк.

Був час, коли прапори змінювалися по кілька разів на день на будівлі обласної адміністрації. Інколи там стояв прапор України, а інколи самопроголошеної «ДНР».

«Все залежало від того, хто кого кликав і хто кого боявся», - каже Ольга, називаючи ці спогади «болючими».

Читайте такожЕкс-охоронець "Межигір'я" заявив, що після втечі Януковича з резиденції кілька днів поспіль "вивозили майно"

В якийсь момент пролунав вибух, який було чути по всьому центру Донецька, де жінка жила з сім’єю. Згодом в аеропорту почалася запекла битва між солдатами України й проросійськими бойовиками. 13 липня Ольга і кілька її родичів спакували речі в машину і поїхали з міста. В Межигір’я вона разом з чоловіком і двома дітьми приїхала випадково. З того моменту сім’я живе на першому поверсі, займаючи прості приміщення для охорони. Всього в Межигір’ї живе 20 сімей-переселенців.

За словами Ольги, надії на повернення додому немає. Дружні сусіди в Донецьку підтримують в порядку їхнє старе житло. А інші сусіди вже забрали собі частину речей сім’ї. Коли жінка говорить про це, її голос починає гірко тремтіти. Ольга каже, що не отримує ніякої допомоги від держави. Натомість на допомогу приходять волонтери, які принесли посуд, холодильник, зимовий одяг, а в перший період привозили продукти й ліки. Президент Петро Порошенко на минулих виборах обіцяв повернути Донбас. Але він так і не зміг виконати свою обіцянку, за що потім публічно попросив вибачення.

«Поки українська влада не повернеться на Донбас, для нас шлях назад заблокований», - каже Ольга, пояснюючи, що вдома всі знають про її проукраїнську позицію. І через це над нею нависла «смертельна загроза».