Ілюстрація \ REUTERS

Дії, вжиті владою у Солсбері у зв'язку з отруєнням "Новачком", запізнювалися і не відповідали ситуації, що створило для життя людей серйозну небезпеку.

Читайте такожЧерез рік після хіматаки будинок Скрипаля в Солсбері очистили і передали місцевій владі

Про це заявив глава відділу епідеміології та здоров'я населення Королівського медичного товариства і санітарний лікар Гебріел Скеллі, передає Бі-бі-сі. Скеллі звинуватив агентство Public Health England,  що відповідальне, серед іншого, за захист від отруйних речовин, у допущенні серйозного ризику для здоров'я і життя місцевого населення.

В агентстві заявляють, що влада оновлювала рекомендації по мірі появи нової інформації про подію.

Роботи з очищення від можливого забруднення території нервово-паралітичною речовиною зайняли багато місяців. У них взяли участь сотні військових і фахівців.

1 березня влада графства Вілтшир оголосила, що будинок колишнього співробітника ГРУ РФ Сергія Скрипаля, в якому зараз ніхто не живе, і ще 11 об'єктів у Солсбері і Еймсбері дезактивовані і більше не небезпечні.

Гебріел Скеллі з 1993 по 2012 рік очолював регіональний відділ Public Health England по південно-західній Англії. Нині він є почесним професором епідеміології в Університеті Брістоля.

За його словами, вжиті чиновниками дії були кричуще неправильними з самого першого дня, коли співробітники надзвичайних служб міста з'явилися у костюмах хімзахисту біля лавки, де були знайдені Сергій Скрипаль і його дочка Юлія.

Спочатку вважалося, що це передозування наркотиками або ліками, однак низка територій в центрі Солсбері була оточена, а відділення швидкої допомоги в лікарні Солсбері, куди доставили Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, було закрито.

До 6 березня розслідування було передано відділу по боротьбі з тероризмом поліції Лондона, але там відразу заявили, що цей інцидент не пов'язаний з тероризмом.

7 березня поліція оголосила, що Сергій і Юлія Скрипаль були отруєні речовиною нервово-паралітичної дії.

Проте тільки 11 березня влада звернулася до тих майже 500 мешканців міста, які побували в ресторані Zizzi і пабі The Mill приблизно в той же час, що і Сергій і Юлія Скрипаль, і дали їм відповідні рекомендації. Їм настійно радили випрати свій одяг і вимити всі речі, які у них були при собі при відвідуванні зазначеного бару і ресторану.

За словами Гебріела Скеллі, ця порада була надто запізнілою і досить дивною. "Ця затримка піддала їхні життя серйозній небезпеці. На вулицях Солсбері тоді були сліди речовини нервово-паралітичної дії, і якщо ви вважаєте, що загроза здоров'ю людей є, ви зобов'язані сказати їм про це і дати чіткі рекомендації, що робити, щоб убезпечити себе", - говорить експерт.

"Тільки на восьмий день після інциденту порада була дана в досить дивній і нелогічній формі", - зазначає Скеллі.

"Хто пам'ятає, який одяг він носив дев'ять днів тому і чи були при ньому сонцезахисні окуляри, наприклад? Потім вони говорили, що одяг потрібно випрати, що означає, що ви будете доторкатися до цього одягу. Ця порада дана була дуже пізно і була дуже некомпетентною", - говорить Скеллі.

Ще одна з порад - протерти вологими серветками або вимити всі речі, які були в той день при собі телефони, сумки, різні гаджети.

"Потрібно було в перший же день звернути увагу на те, що є у людей для власного захисту, чим вони забезпечені. Очевидно, що в першу чергу всіх турбувала національна безпека, але все ж турбота про здоров'я населення навіть в цьому випадку повинна була бути на першому місці", - вважає Гебріел Скеллі.

Раніше критику на адресу дій влади висловив ректор Ньюкаслського університету Ліам Дональдсон, в минулому головний санітарний лікар Англії. Він сказав, що був "трохи здивований тим, що населення отримало рекомендації занадто пізно і в надто загальних формулюваннях, що зовсім не відповідало ситуації, в якій було багато невідомих факторів і ступінь ризику була неясна.

Прес-секретар Public Health England заявила, що підтвердження про те, що була використана речовина нервово-паралітичної дії, було отримане тільки 7 березня. "Всі доступні дані були передані вченим, щоб населення могло отримати найбільш відповідні і найбільш практичні поради", - зазначила представниця агентства.

У відомстві також зазначили, що вони брали до уваги можливі наслідки неправильного визначення отруйної речовини. Як відзначили в департаменті, "було б нерозумно" заявляти про те, що був використаний "Новачок", не будучи повністю впевненими.

У березні 2018 року британська влада поклала провину за отруєння Скрипалів на Росію. Лондон звинуватив Москву в незаконному застосуванні забороненої бойової отруйної речовини, грубе порушення другої глави Статуту ООН і Конвенції про заборону хімічної зброї.

Посольство Росії у Великобританії в неділю випустило розгорнуту заяву, присвячену подіям у Солсбері. У ньому міститься довгий перелік питань, на які, на думку російської сторони, досі не дано чіткі відповіді. Серед них були і питання про дії оперативних служб у Солсбері.

Російські дипломати також звинувачують Британію в тому, що їм було відмовлено в консульському доступі до Сергія і Юлії Скрипалів.

У понеділок Солсбері відвідала прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей.

Її візит супроводжувався твітом, в якому глава кабінету міністрів висловлювала надію на те, що Солсбері в світі перестануть згадувати у зв'язку з торішніми подіями, а знову згадуватимуть як "красиве і гостинне англійське місто".

До твіту була прикріплена картинка з видом іншого мальовничого англійського міста - Бата. Коли люди це помітили, твіт з аккаунта був вилучений і замінений іншим.