REUTERS

Як повідомляє LB.ua з посиланням на агентство Рейтер, нові заходи можуть включати в себе відмову від соціальних виплат особам, які являють собою потенційну загрозу країні, позбавлення паспортів осіб, які мають подвійне громадянство, а також обмеження поїздок за кордон.

Такі заходи Ебботт анонсував після недавнього інциденту із захопленням заручників в сіднейському кафе. Тоді 50-річний утікач з Ірану на ім'я Ман Гарон Моніс розставив заручників біля вікон, змусивши деяких з них розтягнути традиційний ісламський прапор. Чоловік вимагав надати йому прапор терористичного угруповання "Ісламська держава", а також заявляв, що хоче поговорити з Ебботтом. Він стверджував, що в Сіднеї закладено чотири бомби. Двома з них заміновано кафе, а ще дві знаходяться в центральному діловому районі міста. Поліції не вдалося виявити вибухові пристрої. Моніс вже знаходився в Австралії під слідством по низці злочинів, у тому числі із застосуванням насильства і був випущений на свободу під заставу. Під час звільнення заручників загинули три особи: сам нападник і двоє заручників, чоловік і жінка.

Відео дня

Читайте такожВ Австралії хочуть посилити імміграційні закони

За словами Еббота, деякі особисті свободи мають бути урізані в рамках боротьби зі швидко зростаючою загрозою з боку радикальних груп, таких як "Ісламська держава" в Іраку і Сирії.

"Занадто довго ми давали тим, хто може бути загрозою для нашої країни, презумпцію невинуватості, - сказав Ебботт. - Ми ніколи не будемо жертвувати нашими свободами в цілях їхнього захисту, але ми також не дозволимо нашим ворогам використовувати нашу порядність".

За словами консерватора Еббота, нові закони дозволять усунути недоліки міграційної політики, вирішать низку питань щодо соціального забезпечення і тим самим сприятимуть боротьбі з радикалами, особливо з числа тих, що отримують соціальну допомогу.

Закони також будуть спрямовані на так званих "проповідників ненависті", додав Ебботт, в якості прикладу посилаючись на радикальне, але ненасильницьке ісламістське угрупування "Хізб-ут-Тахрір" (Hizb-ut-Tahrir).

Глава австралійського уряду зазначив, що, на його думку, соціальні виплати безпосередньо пов'язані з тероризмом, й десятки австралійців, які виїхали воювати на стороні ісламістів в Сирії та Іраку, отримують допомогу по безробіттю. При цьому він підкреслив, що виплати "особам, які буду визнані загрозою безпеки" Австралії, незабаром може бути скасовано.

Читайте такожМіністр закордонних справ Австралії описала Путіна смайлом

"Люди, які приїжджають в цю країну можуть жити так, як вони хочуть. Якщо вони не забирають таку ж свободу у інших", - додав він.

В останні місяці Австралія, вірний союзник США в боротьбі проти "Ісламської держави" в Сирії та Іраку, знаходиться в стані підвищеної готовності до атак радикальних ісламістів.