У США готуються вдарити санкціями по "Північному потоці-2" / фото gazprom.ru

Після тривалих дипломатичних спроб переконати уряд Німеччини поховати проект «Північний потік-2», США готуються запровадити санкції проти нової російської «труби».

Неназваний американський чиновник зі сфери безпеки, який надавав роз’яснення щодо теми президенту Дональду Трампу, сказав Wall Street Journal, що скандальний газопровід несумісний з військовим щитом, який Америка підтримує в Європі.

«Якщо ви хочете, щоб ми захистили вас від звіра, навіщо ви цього ж звіра годуєте?» - описав чиновник точку зору американського президента.

Відео дня

Читайте також"Буде погано": експерт попередив про проблеми, які загрожують Україні через "Північний потік-2"

У Берліні ж говорять про те, що Німеччина буде вважати санкції актом агресії проти союзника по НАТО. Тож, швидше за все, вони посилять німецько-американський розкол, створений вашингтонським імпульсом змінити умови торгівлі з Європою, а також американським виходом з ядерної угоди з Іраном, митною політикою Трампа і його вимогами, щоб німецький уряд збільшив витрати на оборону.

«Санкції проти газопроводу будуть не просто конфронтацією проти Німеччини, а й проти всієї Європи. Ми зробимо все можливе, щоб завершити ГТС», - сказав Wall Street Journal неназваний німецький урядовець.

Тим часом, кілька чиновників США сказали виданню, що санкції проти «Північного потоку-2» будуть відповідати доповненню до чинних заходів проти агресивної Росії, а саме ухваленому в Конгресу закону «Про протидію американським суперникам через санкції». Економічне покарання торкнеться інвесторів і компанії, які допомагають Москві прокласти газопровід.

Читайте такожDer Spiegel: Путін збрехав Меркель про збереження транзиту газу через Україну

Російські чиновники сказали канцлеру Ангелі Меркель, що в разі появи американських санкцій, «Газпром» буде змушений викупити у західних компаній їхні частки і завершити будівництво самостійно. Також у «Газпромі» сказали, що найбільш складна частина проекту вже завершена. Якщо кваліфіковані компанії-підрядники, які прокладають трубу на дні Балтійського моря, будуть змушені залишити проект, ціна проекту зросте, а запуск ГТС затягнеться. Однак, в російській компанії вважають, що все одно зможуть завершити будівництво. Західних інвесторів замінять російські державні банки. Крім того, у «Газпромі» сподіваються на фінансову підтримку Китаю.

У Вашингтоні ж виданню пояснили, що адміністрація Трампа добре знає про такі російські плани. Якщо «Північний потік-2» перетвориться на проект лише Кремля, Меркель постане перед проблемою політичного балансу. Адже їй доведеться або захищати Путіна і його флагманський проект, або відступити.

Читайте такожНові санкції проти Росії можуть зачепити «Північний потік-2» - Bloomberg

Джон Сміт, який до минулого року був директором Служби контролю іноземних активів, сказав Wall Street Journal, що Конгрес хоче позбутися іміджу, ніби Трамп поблажливий до Росії. І «Північний потік-2» хороша нагода показати жорсткість американського президента у відносинах з Путіним.

«Загалом, всі в уряді США переконані, що цей проект зміцнює Росію в часи, коли ЄС не повинен зміцнювати Росію. Втручання у вибори, російські провокації, невдоволення американців російською політикою адміністрації – все це може стати ідеальним штормом, який вдарить по «Північному потоку-2»», - пояснив Сміт.