Ілюстрація / REUTERS

В останні тижні чиновники системи охорони здоров’я і конгресмени активно говорили про боротьбу проти нових причин поширення кору в США. Станом на 4 квітня американський Центр контролю захворювань і профілактики зафіксував 465 випадків зараження вірусом у 2019 році. І це більше, ніж було зафіксовано за весь минулий рік.

Кір сам собою вже виправдана причина для занепокоєння. Адже 25% людей, які страждають від хвороби, потрапляють до лікарні. Але дослідження додало новий шар щодо загрози. Як виявилося, у США поширення кору посилюється несподіваним чинником: російськими тролями й ботами, пише Foreign Policy.

Читайте такожУ Нью-Йорку оголосили надзвичайний стан через спалах кору

Відео дня

«Існування російської кампанії дезінформації, яка сіє вагання американців щодо вакцинації дітей, вказує на дуже важливу рису інформаційної війни Кремля проти США. Москва ніколи не ставила за мету допомогти республіканцям чи демократам. Вона переслідує значно більший виграш: посилення недовіри американців до своїх співвітчизників і ерозія впевненості у суспільстві й уряді США», - пише видання.

Нещодавнє дослідження Девіда Бронятовського з Джорджтаунського університету виявило, що тисячі російських сторінок у соціальних мережах використовувалися для поширення дезінформації, яка містила меседж проти вакцинації. Оцінивши понад 2 мільйони повідомлень у Twitter за 2014-2017 роки, експерти виявили, що російські тролі значно частіше писали про вакцинацію, ніж користувачі соціальної мережі загалом. Російські агенти використали вакцини в якості проблемного питання, щоб посилити соціальне невдоволення, підірвати довіру до інститутів охорони здоров’я і поширити страх і розкол в США.

Читайте такожFacebook та Instagram введуть обмеження для акаунтів, які пропагують відмову від щеплень

«Вакцини – це вибір батьків. Вибір кольору маленької труни #VaccinateUS», - писав один з тролів Росії.

Інший підживлював страхи: «А ви знали, що існує таємна урядова база постраждалих від вакцин дітей? #VaccinateUS». Але російські тролі «дмухали на вогонь» не з одного боку.

«Ви досі лікуєте своїх дітей листям? Ні? Чого ж тоді ви не вакцинуєте їх? Це ліки! #VaccinateUS», - написав один з тролів Росії.

Дослідження робить висновок, що, створюючи ілюзію реальних дебатів через поширення полярних точок зору на вакцинацію, Росія могла посилити страхи й розкол серед американців, а потім використати їх. І це не перший випадок, коли дезінформація Кремля була націлена проти системи охорони здоров’я в США. Один з найбільш відомих успішних випадків стала кампанія СРСР під кодовою назвою «Операція інфекція». В її рамках Москва просувала фальшивий міф про те, що ВІЛ був створений урядом США для знищення гомосексуальних і темношкірих людей в США і за їхніми межами. «Операція інфекція» була запущена через публікацію в англомовній газеті в Індії у липні 1983 року. Тези в статті були поширені після цього через різні ініціативи КДБ. Зрештою, в 1987 році про це твердження вже говорили в ефірі CBS News. Так Кремль зміг не лише підірвати репутацію США і їхню здатність працювати з іноземними урядами для боротьби з ВІЛ, а й посилити недовіру американців до власної влади.

Читайте такожЗв’язку між щепленням від кору й аутизмом немає – дослідження

Видання пише, що радянська інформаційна афера спрацювала. В 1992 році 15% американців дійсно вірили «напевне» чи допускали, що ВІЛ міг бути «умисне створеним в урядових лабораторіях». І радянська брехня була популярна найбільше серед афроамериканців. У 2005 році центр Rand і Орегонський державний університет виявили, що 25% афроамериканців дійсно вірили у те, що ВІЛ був створений американським урядом.

Російські спроби поширити дезінформацію про вакцинацію, вочевидь, використовує старі прийоми радянської кампанії. Повідомлення російських тролів обов’язково містили ключові слова «свобода» і «конституційні права», який часто не було в інших повідомленнях проти вакцинації. Один з російських тролів зміг викласти суть кампанії всього в 13 словах: «Вочевидь, лише еліти отримують «чисті» вакцини. А що дістається нам, простим людям?! #VaccinateUS».

Читайте такожСупрун зруйнувала міфи про вакцинацію

Разом з тим, російська дезінформація проти вакцинації мала неоднозначні результати у випадку профілактики проти кору. Як зауважив журналіст Деніел Енгбер, спалахи хвороби лишаються ізольованими й спостерігаються в громадах, де рівень вакцинації впав нижче захисного рівня. Загалом, з 2005 року 91,5% дітей віком від трьох років отримували профілактичні ін’єкції проти кору, паротиту і краснухи. Навіть на тлі нинішньої паніки й страху через спалах кору, хвороба лишається під контролем у США.

Втім, загроза від панічного руху проти вакцинації для охорони здоров’я населення лишається. Російська дезінформація, яка намагається посилити дебати між таборами «за» і «проти», зробила свій внесок в створення ілюзії зростання руху ворогів вакцинації й поширення недовіри серед американців.