Т-34 не принесуть Кремлю ту перемогу, якої він прагне / Flickr/Dmitriy Fomin

Росія збирається повернути легендарний танк Т-34 на виробничий конвеєр? Чи зможе така російська броня розбити сучасних ворогів, як колись нацистську Німеччину? Нажаль для шанувальників танків і російських націоналістів, воскресіння Т-34 чекати не варто. Насправді, розмови про це виявилися лише першоквітневим жартом російського сайту, присвяченого обороні.

Але, як і в будь-якому хорошому розіграші, він спрацював, тому що зачіпає реальні живі струни, пише National Interest. У цьому конкретному випадку уряд Володимира Путіна намагається використати символи Другої світової війни, щоб зіграти на патріотичних почуттях деморалізованого економічними проблемами населення.

Читайте такожBusiness Insider: Пропаганда Росії марно намагається загладити провал Т-14 за допомогою Т-34

Відео дня

І один з найбільш переконливих символів став Т-34, який став броньованим фундаментом армії СРСР у війні проти Третього рейху. Було збудовано близько 84 тисяч Т-34 і його більш потужної модифікації Т-34/85 у 1940-1958 роках. Як виявилося, деякі з тих машин досі були на службі. Минулого року Росія отримала 30 таких танків, які до цього часу були на озброєнні армії Лаосу. Машини використовували у парадах на День перемоги.

На тлі цього з’явився жарт про нібито відновлення серійного виробництва Т-34/85. Мовляв, «Уралвагонзавод» отримав замовлення від Міноборони РФ на виробництво цих танків з метою активізації військово-патріотичного виховання юного покоління. Але, як йшлося в жарті, існує низка проблем. Адже виробництво Т-34 відбувалося в Україні, а саме в Харкові. Тому доведеться вирішити питання з «імпортозаміщення».

National Interest зауважує, що першоквітневий жарт про танки викриває значно похмурішу проблему. Багато країн проводить патріотичні заходи й паради. Навіть президент США Дональд Трамп закликав провести парад на День ветеранів, хоча цю ідею й відкинули як надто дорогу і дурну гру м’язами.

Читайте такожNational Interest: СРСР хотів знищити НАТО за допомогою ядерної гармати-монстра

Але уряд Путіна агресивно грає на ностальгії за часами Другої світової війни. Він використовує все: від старих танків на парадах до розплавлення захоплених зразків нацистської зброї для побудови церков.

«Коли нації стають одержимими минулою славою, зазвичай це відбувається тому, що сучасність і майбутнє мають надто похмурий вигляд. Підбадьорення громадян Росії за допомогою Т-34 не скасує той факт, що їм доводиться страждати від стагнації економіки, скорочення пенсійних виплат і зростання нерівності. Т-34 допоміг Росії перемогти у війні, але він не допоможе виграти мир», - йдеться в статті.