Володимир Путін / REUTERS

Навіть власний уряд Володимира Путіна не вірить, що обіцяного ним перед виборами покращення рівня життя в Росії можна досягти. Чиновники проаналізували програму витрат на 400 мільярдів доларів і виявили, що більшість цілей не вдасться досягти до кінця нового президентського терміну російського автократа, який спливає 2024 року.

Про це Bloomberg розповіли чотири джерела, поінформовані з деталями справи. Вони стверджують, що Путіну і його прем’єр-міністру Дмитру Медведєву повідомили результати оцінок.

Читайте такожSueddeutsche Zeitung: Жителі Росії відчувають, що Кремль їх дурить

Відео дня

Російський аналіз лише підтвердив висновки багатьох незалежних аналітиків, які стверджували, що пожвавити економічне зростання в Росії до світового рівня не вийде. Більшість економістів стверджують, що найефективнішим способом для Москви вийти зі стагнації – це добитися скасування санкцій ЄС і США, а також провести реформи в системі юстиції й бюрократії. Однак, Путін не демонструє ні найменшого бажання все це робити.

«Чиновники, вірогідно, розуміли від початку, що такі цілі недосяжні. Але вони також знали, що ніхто їх скасовувати не буде. Тому вони просто змирилися», - сказав політолог Фонду розвитку громадянського суспільства у Москві Леонід Давидов.

«Путін думає, що якщо він сам поставить перед собою певні цілі, це мотивує всю систему. Але система теж знає, що в минулому завдання провалювалися без наслідків», - додав експерт.

Читайте такожСанкції проти Росії залишаться, доки не зміниться позиція Москви - президент Фінляндії

Ключовими обіцянками Путіна було підняти доходи населення, які почали постійно падати після анексії Криму, і зменшити рівень бідності на половину. Але чотири джерела сказали Bloomberg, що цих цілей не вдасться досягти навіть за найбільш оптимістичного сценарію. Також російська оцінка виявила, що мета підняти тривалість життя до 78 років з нинішніх менш ніж 73 буде вимагати стрибка, безпрецедентного для історії Росії чи СРСР. У світі таке швидке покращення спостерігалося лише в країнах, які пережили епідемію і почали покращувати своє становище, здолавши її. А в Росії для цього потрібно буде дуже різко покращити здоров’я працездатного населення.

Після переобрання Путін заявив, що збирається зробити «вирішальний прорив» у втілення цих планів. Ці його слова прозвучали на тлі падіння його рейтингу після скорочення стандартів життя впродовж п’яти років.

«Майбутня життєздатність нашої країни, її енергія і розвиток залежать від втілення цих цілей», - сказав Путін в травні минулого року.

Читайте такожSuddeutsche Zeitung: Рішення трибуналу ООН не дозволить зняти з Росії санкції

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков минулого тижня заявив про прогрес у процесі. За його словами, ефект стане відчутним вже цього року. Уряд виявив, що вся програма – це одна велика «Пастка на дурнів». Мета підвищити економічне зростання можна досягти лише за допомогою виконання цілої низки менших завдань. Але більшість з цих менших завдань можна виконати за умови зростання більше 3%. Тим часом, ВВП Росії зростає менш ніж на 2%.

Інша причина, чому великого покращення у Росії не буде, полягає втому, що в програму змін Путін склали з тих, які вже були закладені у федеральний бюджет. На це вказують дані Міністерства фінансів РФ. Їх лише повторно включили в нову путінську програму задля ефектності масштабів. Насправді ж до 2024 року Кремль витратить на неї лише 122 мільярди доларів, а не заявлені 400 мільярдів.