Мало просто повернутися в ПАРЄ, потрібно там посадити ще й людей, які не мають на це права / фото УНІАН

Рада Європи зняла свої санкції з Росії. І це стало моральною перемогою для Кремля. Це означає, що російські делегати зможуть взяти участь у голосуваннях ПАРЄ знову, хоча з 2014 року їх позбавили цього права через військову російську агресію проти України.

Крім того, вони зможуть взяти участь у виборах нового генерального секретаря Ради Європи, на яких головним кандидатом став лояльний до Кремля міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс, — пише EU Observer.

Рішення скасувати санкції Ради Європи проти Росії підтримали Франція, Німеччина і Швейцарія – три ключові країни найдавнішого європейського клубу, який існує з 1949 року і включає 47 учасників. За словами французького міністра з питань ЄС Амелі де Монтшалін, позиція Парижу виправдовується бажанням «захистити пан'європейський вимір в Раді Європи».

Відео дня

«Ми не займаємося тут геополітикою, а захищаємо цінності прав людини», - сказала вона.

«Ми всі маємо одну мету: захистити спільні інтереси 830 мільйонів європейців без виключень», - прокоментувала депутат від Швейцарії Ліліан Морі Паск’є.

Читайте такожЗМІ Європи про повернення Росії в ПАРЄ: Навіщо вона взагалі там потрібна?

Минулого місяця міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що запрошення Росії назад в ПАРЄ «дасть мільйонам росіян захист Європейського суду з прав людини». Але російська делегація повернеться попри те, що російська війна проти України триває. Це станеться також всупереч тому, що Москва постійно не виконує рішення Європейського суду з прав людини.

У Москві вважають, що Росії повернули правого голосу лише тому, що вона надто велика, щоб її ігнорували. Про це сказав російський депутат Петро Толстой.

«Ми повертаємось в Страсбург, щоб допомогти нашим партнерам подолати кризу, яка підриває цей інститут. ПАРЄ нас не вистачає. Жодне питання в Європі не може бути вирішене без найбільшої країни», - сказав він.

Російський депутат додав, що деякі делегати від Росії у Страсбурзі можуть бути з Криму, який лишається під російською окупацією.

«Як ви можете оцінювати захист прав людини в Криму без його представників? Не допустити їх буде рівносильним забороні обраних чиновників з територій колишньої НДР», - сказав Толстой, нагадуючи про поділ Німеччини в часи Холодної війни.

Читайте такожУкраїнська делегація в ПАРЄ братиме участь лише в підготовці санкцій проти РФ - депутат

Інший російський депутат Костянтин Косачєв розцінив знання санкцій Ради Європи як «визнання помилок» організації щодо Росії. У свою чергу, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав санкції творінням «русофобської меншини» у ПАРЄ.

Видання пише, що позиція Франції й Німеччини у Страсбурзі прямо суперечить рішенню Євросоюзу продовжити дію санкцій проти Росії, яке було ухвалене минулого тижня. Лишається питання, чи зможуть російські депутати, яким не можна перетинати кордони ЄС через санкції, їздити в Страсбург. За словами голови української делегації в ПАРЄ Володимира Ар’єва, рішення Ради Європи посилає «дуже поганий сигнал» Кремлю.

«Воно говорить: робіть, що хочете, анексуйте території інших країн, вбивайте людей там і вам все зійде з рук», - пояснив український дипломат.

«Це сумне рішення, яке розчаровує», - сказав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

«Латвія була проти рішення, тому що воно підриває повагу до ключових цінностей: демократії, верховенства закону і прав людини», - додав він..