Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявляє, що США останні шість років висловлювали Росії стурбованість про порушення нею Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Про це йдеться у заяві Помпео, розміщеній на сайті Посольства США в Україні.

"2 лютого 2019 року Сполучені Штати виступили із повідомленням, за шість місяців наперед, про вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) через продовження порушення договору Російською Федерацією. Вихід США згідно зі статтею XV договору набуває чинності сьогодні, оскільки Росія так і не повернулася до повного і такого, що піддається перевірці, дотримання шляхом знищення своєї несумісної з умовами договору ракетної системи - крилатої ракети середньої дальності наземного базування SSC-8 або 9М729", - заявив Помпео.

Відео дня

Читайте такожРозрив ракетного договору: у Євросоюзі застерігають від повернення до гонки озброєнь часів "холодної війни"

"Росія несе виключну відповідальність за припинення договору. Починаючи з принаймні середини 2000-х років, Росія розробляла, виробляла, здійснювала пускові випробування, а тепер розгорнула кілька батальйонів своєї ракети, що суперечить договору. Сполучені Штати вперше висловили свою стурбованість Росії в 2013 році. Росія у відповідь систематично, протягом шести років, відкидала зусилля США, спрямовані на повернення Росії до дотримання умов договору", - наголосив Помпео.

"За повної підтримки наших союзників по НАТО, США дійшли висновку, що Росія суттєво порушує договір, і відповідно призупинили наші зобов'язання за цим договором. В останні півроку США надали Росії останню можливість виправити її недотримання умов договору. Як і протягом багатьох років, Росія вирішила зберегти свою несумісну з договором ракету, а не повертатися до виконання своїх договірних зобов'язань", - додав держсекретар США.

"США не залишаться стороною договору, який навмисно порушується Росією. Недотримання Росією договору ставить під загрозу інтереси США, оскільки розробка та розміщення Росією ракетної системи, що порушує договір, є прямою загрозою для США та наших союзників і партнерів. Сполучені Штати високо оцінюють стійку співпрацю і рішучість союзників по НАТО, проявлену у відповідь на порушення з боку Росії", - додав він.

Читайте такожУ Держдепі після розриву ракетного договору назвали дії РФ шкідливими і згадали Україну

"Сполучені Штати залишаються відданими ефективному контролю над озброєннями, що сприяє безпеці США, союзників та партнерів, який може бути перевірений та придатний для дотримання, і включає партнерів, які відповідально виконують свої зобов'язання. Президент Трамп доручив цій Адміністрації розпочати нову главу, домагаючись нової ери контролю над озброєннями, що виходить за рамки двосторонніх угод минулого. Рухаючись вперед, США закликають Росію та Китай приєднатися до нас і скористатися нагодою домогтися реальних результатів в царині безпеки для нашим країн та всього світу", - заявив Помпео.

*** Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі й на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.