Ілюстрація REUTERS

У внутрішньому звіті Пентагону зазначається, що так звана «Ісламська держава» працює над своїм поверненням у Сирію. Попри те, що «халіфат» втратив свої території, у нього лишилися значні сили в Іраку. Крім того, ІДІЛ «відновив активність в Сирії в цьому триместрі».

Про це пише EU Observer. У звіті Пентагону вказано, що терористична організація змогла «перегрупувати й зміцнити операції» як в Сирії, так і в Іраку. Тому що місцеві групи не можуть ефективно захистити території, які вони раніше зайняли після відходу «Ісламської держави». В кінця 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про повну перемогу над терористичною організацією. Він вивів більшу частину американських військ з Сирії.

Читайте такожForeign Policy: «Ісламська держава» може повернутися і стати ще сильнішою

Відео дня

«Сирійські демократичні сили» застерегли американського президента, що битва ще не закінчилася. І американським солдатам ще не час полишати країну. «Сирійські демократичні сили» тісно співпрацюють з «Вільною сирійською армією» і курдськими загонами, які підтримують США.

Експерти з питань «Ісламської держави», такі як директор програми з недержавних формувань в Центрі глобальної політики Гассан Гассан передбачив, що терористична організація повернеться в Сирію. Так само, як і «Талібан» відродився в Афганістані.

Вашингтон визнав повернення ІДІЛ в Сирію в момент зростання нової напруги на Близькому Сході. Туреччина почала депортацію сирійських біженців проти їхньої волі. Водночас, президент Раджеп Таїп Ердоган погрожує почати військовий наступ проти курдських сил в Сирії. Останні отримали політичну підтримку від США за допомогу американським військам у битві проти «Ісламської держави».

Читайте такожБойовики ІДІЛ оголосили про створення своєї "провінції" в Індії

Для багатьох сирійських біженців в Туреччині ситуація стає все більше невизначеною. З одного боку Туреччина стала не дуже привітним місцем для них. З іншого, рідна Сирія тепер небезпечніша, ніж кілька місяців тому. Російські військові літаки за підтримки військ диктатора Башара Асада й іранських бойовиків бомбардують регіони під контролем опозиції на північному заході Сирії. Якщо ІДІЛ у найближчі місяці знову почне активно діяти на сході Сирії, мирні мешканці країни почнуть масово тікати з країни в Європу.

Згідно зі звітом Пентагону, у розпорядженні «Ісламської держави» 14-18 тисяч бойовиків у Сирії й Іраку. З них 3 тисячі – це іноземці. У Європі тривають дебати про те що робити з європейцями, які воюють на боці терористичної організації. Більшість урядів на континенті не хотіли б їхнього повернення чи так званих «дружин ІДІЛ», які приїжджають у свої стабільні країни з дітьми терористів.

Читайте такожСирійські демократичні сили заявили про звільнення країни від бойовиків «Ісламської держави»

Крім того, у Європі гостро стоїть питання про імміграцію. Уряд Італії вирішив штрафувати човни, які займаються перевезенням мігрантів у італійські порти, на мільйон євро. Європейські столиці не хочуть приймати ще більше біженців. Однак, громадянська війна в Лівії й хитке становище Судану можуть спровокувати нову хвилю напливу біженців з півдня.

Туреччина теж постала перед великим викликом. Тиск з боку сирійських біженців зростає в той час, як Ердоган готує вторгнення в Сирію.  Якщо напруга у відносинах між Заходом й Іраном не вирішиться швидко, ІДІЛ відновить своє панування в Сирії. А Європі доведеться мати справу з новою хвилею біженців біля своїх дверей.