REUTERS

Голови МЗС Німеччини й Росії насправді хотіли обговорити світові кризи, але дуже швидко перейшли на відносини між їхніми країнами. Коли Гайко Маас прибув у російське міністерство закордонних справ минулого тижня, Сергій Лавров одразу перейшов до справ.

Що там зі свободою преси? Die Zeit нагадує, що три тижні тому кореспондента Deutsche Welle схопила поліція у Москві, коли він робив репортаж про вуличні протести. Російське міністерство закордонних справ звинуватило німецького журналіста в «активній участі в протиправних діях». З того моменту Берлін і Москва сперечаються щодо цієї справи, а зокрема Маас і Лавров.

Читайте такожHandelsblatt: Німеччина добивається миру для України, але бажання Росії досі примарні

Відео дня

Німецький дипломат нагадав про повернення Росії у Раду Європи, з яким відновилися і російські зобов’язання «включно з дотриманням принципу свободи слова». На це Лавров відповів у стилі «сам дурень», яким радянські дипломати постійно користувалися в суперечках із Заходом. Він заявив, що у російських кореспондентів нібито теж проблеми з акредитацією у Франції й інших країнах.

Маас добре знає про прийом «сам дурень» ще з переговорів про окуповані території на Сході України. Відколи росіяни й сепаратисти з російською зброєю захопили регіон п’ять років тому, Росія й Україна звинувачують одна одну в злочинах. Ця закономірність підтримувалася впродовж всього Мінського процесу. Кожного разу, коли російські сили порушують перемир’я або російська армія незаконно захоплює українських моряків, Росія на всі звинувачення відповідає: «Подивіться на себе».

Читайте такожNRC Handelsblad: Захід не помічає, як на війні в Україні радикали з усього світу воюють на боці Росії

Маас зараз з обережним оптимізмом говорить про можливість виходу зі спіралі взаємних звинувачень. Здебільшого це завдяки Україні. Після виборів новий український лідер Володимир Зеленський поводиться з Москвою більш гнучко і розслаблено, ніж його попередник Петро Порошенко.

«Зеленський не скаржиться Ангелі Меркель кожного разу, коли росіяни знову погано поводяться. Він намагається врегулювати все напряму. Він кілька разів телефонував Володимиру Путіну. Загалом, українці знову почали більше говорити з росіянами. Для Мааса це достатня причина говорити про імпульс для прогресу», - пише німецьке видання.

Інша причина – це нещодавній візит Путіна у Францію. Після розмови президент Еммануель Макрон говорив про «реальні зміни» після перемоги на виборах Зеленського, а також запропонував найближчим часом провести зустріч у нормандському форматі. Путін теж щось пробурмотів про «обережним оптимізм». І він задав напрямок дій Лаврову.

Читайте такожМакрон: Повернення Росії до G7 недоречно до закінчення агресії проти України

В Москві російський дипломат сказав німецькому колезі, що Росія веде інтенсивний діалог з Україною «в технічних і юридичних аспектах». У Берліні й Парижі сподіваються, що найближчим часом Москва відпустить незаконно схоплених українських моряків. А потім можна буде перейти до вирішення старих проблем з окупованими частинами Донбасу. Під питанням лишається те, наскільки далеко Росія захоче зайти.