В Німеччині образилися на слова Трампа про те, що європейці не допомагають Україні / УНІАН

Президент США Дональд Трамп під час своєї скандальної телефонної розмови з лідером України Володимиром Зеленським критикував Німеччину, канцлера Ангелу Меркель і висловлювався проти європейських країн. Але його слова не відповідають дійсності.

Про це пише видання Süddeutsche Zeitung, як влаштувало «перевірку на факти» реплік Трампа і Зеленського з опублікованої Білим домом стенограми.

Зокрема, Трамп стверджував, що канцлер Німеччини лише говорить, але не допомагає Україні.

Відео дня

«Коли я говорив з Ангелою Меркель, вона згадувала Україну. Але вона не нічого не робить», - сказав американський президент українському колезі. Зеленський погодився з ним.

Читайте такожПереклад тексту розмови Трампа із Зеленським: «Потрібно розібратися з ситуацією щодо Байдена»

Але німецьке видання наголошує, що це не правда. Факт в тому, що Німеччина з початку кризи передала Україні допомогу на 1,4 мільярда євро. Згідно з інформацією Федерального уряду, 554 мільйони євро були витрачені лише на розвиток співпраці між країнами з 2014 року. До цієї суми потрібно додати ще 110 мільйонів євро гуманітарної допомоги й 500 мільйонів фінансових кредитів, а також 25 мільйонів євро, виділених на стабілізаційні заходи, такі як моніторинг конфлікту й просування верховенства закону. Також Україна отримала 200 мільйонів євро через ЄС. Згідно з даними Організації економічного співробітництва і розвитку, Німеччина – третій найбільший донор України після ЄС і США.

На додачу до всього цього видання нагадує, що канцлер Німеччини разом з президентом Франції Еммануелем Макроном поводили зустрічі з президентами Росії й України заради пошуків мирного завершення війни на Донбасі. США не беруть участі в заходах на такому рівні. Також німецька газета нагадує, що саме лідери Франції й Німеччини зіграли роль посередників під час укладання Мінських угод у 2015 році без участі Вашингтона.

Читайте такожАмериканські ЗМІ про розмову Трампа і Зеленського: Президенту США кінець, але Байден теж постраждає

Ще одне твердження, яке Süddeutsche Zeitung піддав критиці, — це слова Трампа про те, що США «роблять значно більше для України, ніж європейці». Зеленський додав, що Меркель і Макрон не виконують санкції. Видання вважає, що ці політичні заяви дуже розпливчаті.

Факт в тому, що США і країни Європи підтримують Україну фінансово. Американці і європейці обклали Росію санкціями після анексії Криму й розв’язання війни на Донбасі. Й ці санкції виконуються.

«Компаніям, які не виконують їх, чекають жорсткі покарання у Німеччині», - пише видання.

А в цей час, американська економічна присутність в Росії досить висока, попри жорсткість санкцій США. На Міжнародному економічному форумі у Санкт-Петербурзі було 500 американських представників. В це час, Німеччина, яка має традиційно більш тісні відносини з Росією, була представлена трохи більше ніж 200 учасниками. Однак, Трамп і Зеленський хочуть ще більш жорстких санкцій проти Росії, які поки не знайшли підтримки серед більшості європейців. Перш за все, газопровід «Північний потік-2» дратує як Київ, так і Вашингтон. Берлін поки не йде на поступки в цьому питанні.