У ПАРЄ повернення Росії виправдовують захистом прав всіх учасників організації / УНІАН

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Ліліан Марі Паск'є, коментуючи повернення делегації РФ, заявила, що Рада Європи не є місцем для геополітичної боротьби, а механізмом захисту прав усіх учасників цієї міжнародної організації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила на відкритті осінньої сесії ПАРЄ в Страсбурзі.

Читайте такожЛідери ПАРЄ невдовзі приїдуть до Києва проводить консультації з Україною – депутат

Відео дня

«Кожен раз, коли цінності демократії, прав людини й верховенства права піддаються сумнівам, ми повинні реагувати та знаходити мужність зайняти чітку, непорушну позицію, щоб викривати недемократичні нахили та порушення прав людини», - підкреслила Паск'є.

Президент ПАРЄ констатувала, що Асамблея є майданчиком для діалогу, і навіть у важких умовах криз «двері для діалогу повинні залишатися відкритими».

«Коли ми живемо під одним дахом, дуже важливо спілкуватися, щоб краще один одного розуміти, слухати та обмінюватися інформацією, щоб знаходити рішення, які найкраще захищають громадян європейського континенту», - додала Паск'є.

«Щодо політичної ситуації... дуже важливі діалог і співпраця. Ми опинилися в безпрецедентній ситуації, але ми опинилися «на висоті». Політичний діалог зміцнився між Асамблеєю та Комітетом міністрів, це дозволило зберегти унікальний загальноєвропейський характер нашої організації», - вважає вона.

Президент ПАРЄ зазначила, що повинна прислухатися до голосу критиків, які говорили про своє розчарування, про втрату довіри до Асамблеї».

«Я з цим не згодна, але я можу їх зрозуміти, тому необхідно заспокоїти заклопотаність, які висловили деякі з наших членів. Не потрібно вважати, що ті рішення, які були в Гельсінкі або в Страсбурзі (які призвели до зняття санкцій з РФ – УНІАН), як перемога одного табору і поразка іншого. Рада Європи не є місцем для геополітичної боротьби, вона є механізмом захисту прав 830 мільйонів європейців. Ми прагнемо захистити їхні права та свободи», - підкреслила вона.

За словами президента ПАРЄ, те, що перед делегацією парламенту РФ знову відкривається можливість працювати в Асамблеї, буде використано як можливість розглядати не тільки те, що цікавить, а й те, що турбує ПАРЄ.

«Ми будемо відверто говорити з нашими колегами, і дуже добре, що є зрушення в цьому напрямку, зокрема, відбулося звільнення деяких українців, які були затримані в РФ. Нам необхідно працювати пліч-о-пліч для того, щоб здійснювати в повному обсязі всі пункти резолюцій, нещодавно прийняті», - резюмувала Паск'є.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески в Раду Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без введення яких-небудь санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково покинули літню сесію.