НАТО краще посилити свої неядерні сили в Балтії якомога швидше / PolitRussia.com

Чи підуть США на ядерну війну, щоб врятувати Естонію? Це питання, напевне, більшості американців здається абсурдним. Напевне, ніхто не думав про таку перспективу, коли НАТО розширився, давши членство країнам Балтії у 2004 році.

Однак, низка звітів RAND Corporation демонструють, що вірогідність ядерної ескалації у конфлікт між НАТО і Росією за Балтійський регіон вища, ніж може здатися. Який спосіб найкращий, щоб не допустити це? Більше інвестувати в неядерну оборону альянсу, — пише Bloomberg.

Читайте такожМЗС Росії заявило про ризик ядерної війни "навіть за відсутності наміру її розв’язувати"

Відео дня

Були часи, коли ризикувати ядерною війною заради святої недоторканності європейських кордонів було цілком нормальним. В часи Холодної війни сили Варшавського договору перевершували НАТО. І було б надзвичайно важко зупинити атаку СРСР звичайними військовими методами. З моменту свого заснування НАТО покладався на загрозу ядерної ескалації: швидкої й спазматичної чи поступової й контрольованої, — щоб гарантувати стримування. Американські мислителі випрацювали моделі й теорії цього стримування. Сили США і НАТО регулярно проводили навчання, симулюючи застосування ядерної зброї, щоб зробити цю стратегію достовірною.

Після завершення Холодної війни США і їхні союзники отримали розкішну можливість менше думати про ядерне стримування і війну. Напруга з Росією скоротилася, а ядерна стратегія почала здаватися реліктом минулої епохи. Однак, сьогодні, коли Росія знову стала військовою загрозою, похмура логіка ядерного державництва повертається.

Читайте такожBusiness Insider: Кремль жертвує населенням, щоб приховати ядерну катастрофу

Загострення напруги між Росією й Заходом впродовж останніх п’яти років викрило основну проблему: у НАТО немає можливостей не дозволити російським військам швидко захопити Естонію, Литву й Латвію за два чи три дні. Ті війська альянсу, які базуються в регіоні, будуть знищені чи відкинуті. НАТО може відповісти мобілізацією сил для довготривалої війни за визволення Балтії. Але це буде кривава й небезпечна військова кампанія. Вона буде вимагати знищення цілей, таких як системи ППО, на безпосередньо російській території. Потрібно буде придушити російську артилерію, ракети малої дальності, а також інші можливості, розгорнуті в Калінінграді за лініями фронту НАТО.

Більше того, така контратака НАТО – це та ситуація, яку російська ядерна доктрина покликана не допустити. Російські чиновники розуміють, що їхня країна програє в довготривалій війні проти альянсу. Вони особливо стривожені можливістю застосування в межах кордонів Росії передових військових можливостей Заходу, аналога яким у російських військ немає. Тож Кремль посилає сигнал, що він може вдатися до обмежених ядерних ударів, щоб змусити союзників домовлятися про мир на умовах Москви. Ця концепція відома як формула «ескалації заради деескалації». І все більше доказів вказують на те, що Росія серйозно готова вдатися до неї.

Читайте такожThe Economist: Заходу варто повчитися у Путіна, щоб врятувати Україну і себе від нього ж

Війна між НАТО і Росією може стати ядерною, якщо російська сторона піде на «ескалацію» для закріплення своїх успіхів, здобутих на початку конфлікту. Вона також може другою вдатися до ядерної зброї, якщо станеться дещо маловірогідне. А саме якщо США і НАТО самі підуть на обмежений ядерний удар проти російських сил, щоб не допустити окупацію балтійських союзників. Але навіть таке стримане використання стратегічних арсеналів підіймає питання про подальшу ескалацію. Чи буде означати, що такий перетин ядерної межі, умисний чи неумисний, початок повномасштабної ядерної війни із застосуванням міжконтинентальних балістичних ракет й бомбардувальників? Чи почнеться апокаліптичне знищення?

І що ж робити? Одна з можливостей для Заходу – відступити, вирішивши, що будь-яка справа, яка передбачає ризик ядерної війни за Балтію, не варта заходу. Логіка такого сценарію на перший погляд переконлива. Зрештою, США можуть вижити й процвітати у світі, де Росія окупувала Естонію, Латвію й Литву, так само, як вони виживали й процвітали в часи Холодної війни. Адже тоді ці країни були в складі СРСР. Проблема в тому, що відмова захищати країни Балтії знецінить статтю 5 статуту НАТО, на якій тримається весь альянс. Вона говорить про принцип, згідно з яким атака проти одного союзника дорівнює агресії проти всіх.

Читайте такожBBC: Генсек НАТО радить світу звикати жити під прицілом ядерних ракет Росії

Друга можливість, на якій Пентагон наголошував у своєму «Перегляді ядерного позиціювання» від 2018 року, полягає у застосуванні нових обмежених ядерних можливостей в якості способі зміцнення стримування. Це повинно знеохотити Росію вдаватися до принципу «ескалації заради деескалації». Приміром, США можуть розробити ядерну зброю з невеликим зарядом, яку можна використати у відносно обмеженій манері проти російської армії.

Цей підхід, цілком можливо, вартий уваги. Тому що він допоможе заповнити прогалини в шкалі ескалації між звичайним конфліктом і великою ядерною війною. Знання про те, що у США є свої «тактичні» ядерні можливості, може змусити російських планувальників до більшої обережності в розрахунках. Аналітики RAND зауважують можливість того, що обмежений ядерний удар на ранній стадії війни в Балтії може переконати Кремль в недопустимості подальшого наступу.

Втім, загроза тут цілком очевидна й радикальна. Завжди існує можливість, що Росія може переплутати обмежений удар проти військових цілей у Балтії з початком великої й більш небезпечної ядерної війни проти Росії. І якщо план полягає в тому, щоб застосувати обмежений ядерний удар проти російських військових активів, які беруть участь вторгненні в балтійські країни, НАТО постане перед неприємною умовою застосування такої зброї на території своїх союзників.

Читайте такожThe Economist: Росія об’єднує своє «ядерне» православ’я з армією

Третій і найкращий спосіб полягає у зміцненні слабких звичайних сил. Адже саме через цю слабкість з’являється загроза залучення ядерних арсеналів у гру. Суть ядерної дилеми НАТО в Балтії полягає в тому, що війська альянсу, які зараз базуються в регіоні, не можуть забезпечити надійний захист. Однак, попередні дослідження показали, що США і союзники можуть зробити російську кампанію значно дорожчою і важчою, якщо розгорнуть в трьох країнах 7-8 бойових бригад. Тобто йдеться про контингент з 30 тисяч солдатів. Ці сили будуть включати 3-4 бронетанкові бригади, а також підтримку мобільних повітряних сил й інших критично важливих можливостей.

Росія не зможе переконливо заявити, що ці війська становлять якусь реальну наступальну загрозу для неї. Але вони будуть досить великими й потужними, щоб не дозволити російській армії знищити себе й швидко перемогти в конфлікті. Таким чином, сценарію ядерної ескалації вдасться уникнути.