REUTERS

Один з аспектів, який легко не помітити в поточному українському скандалі, - це шкода, заподіяна молодому уряду Володимира Зеленського, який переміг на вільних й чесних виборах навесні, пообіцявши побороти корупцію й закінчити війну з Росією. Президент України добився певного успіху на обох фронтах. 

Він зміг просунути антикорупційні заходи в парламенті й провести переговори про деякі домовленості з Москвою, які підвищують довіру між сторонами, включно з обміном ув'язненими й відведенням військ, - пише Washington Post в редакційній статті.

Але тепер Зеленський постав перед вирішальним моментом. Він намагається укласти нову угоду з МВФ, який вимагає збереження державного контролю над найбільшим українським банком. Тим часом, 9 грудня президента України чекає зустріч з Володимиром Путіним і лідерами Німеччини й Франції. Темою обговорення буде зрушення з місця мирної угоди, яка вже давно зайшла в глухий кут.

Відео дня

Читайте такожНімеччина і Франція розраховують, що зустріч у "нормандському форматі" сприятиме урегулюванню ситуації на Донбасі

Роками політикою США було твердо стояти на боці України в такі моменти не лише для того, щоб підтримати демократію в біді, а й щоб просувати американські стратегічні інтереси, такі як стримування російської агресії в Європі. Однак, хаос, який президент Дональд Трамп вніс у американо-українські відносини, створив фактичний дипломатичний вакуум. Буквально кожен високопоставлений чиновник, який працював над цими відносинами впродовж останніх двох років, подав у відставку або дав свідчення у справі про імпічмент й був засуджений американським президентом.

Зеленського досі не запросили в Білий дім на зустріч з Трампом, яка була обумовлена американським лідером низкою політичних послуг. Президент США досі повторює фальшиві звинувачення про те, що Україна нібито втручалася в американську виборчу кампанію 2016 року. Він розповідає ці вигадки навіть після того, як йому пояснили, що їх вигадали спецслужби Росії. Держсекретар Майк Помпео, який повинен був би врятувати відносини з Києвом, натомість заявив, що московська брехня варта розслідування.

Все це сильно ослаблює позицію Зеленського, особливо перед зустріччю з Путіним, а також канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном.

Читайте такожНова "нормандська зустріч": у Кремлі пояснили, чого чекає Путін

Останні двох, швидше за все, будуть тиснути на українця, щоб змусити його піти на поступки перед російським автократом. Тому що це дозволило б їм покращити європейські відносини з Росією. Путін зі свого боку хоче, щоб Зеленський поступився суверенітетом України над територіями Донбасу, які окупували російські сили й їхні маріонетки. Це скалічить українську незалежність від Росії, а також її надії інтегруватися із Заходом.

Досі існує сильна підтримка України в Конгресі навіть серед республіканців, які виправдовують Трампа. Вони повинні тиснути на президента й Помпео з вимогою відродити американську підтримку України. Держдепартамент повинен призначити нового представника США на мирних переговорах. Помпео сам повинен включитися в процес. Дуже важливо, щоб США продемонстрували, що вони досі підтримують незалежність України. Інакше шкода, завдана Трампом, буде закріплена.