Німеччина ще може виправити ситуацію з "Північним потоком-2" / фото gazprom.ru

За допомогою газопроводу «Північний потік-2» Німеччина розколює Європу. Німецький уряд добився того, що багато країн ЄС аплодують санкціям США проти європейських компаній. Берлін стає все більш самотнім на континенті. І для цього знадобилося лише збудувати газопровід з Росії в Німеччину.

Про це пише Die Zeit, нагадуючи, як німецька сторона тривалий час применшувала значення «Північного потоку-2», наполягаючи, що це суто економічний проект.

«Тепер він перетворився в політичну катастрофу», - йдеться в статті.

Відео дня

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Санкції США навряд чи зупинять «Північний потік-2» зараз

Видання вважає, що токсична російська «труба» з’явилася завдяки головному принципу енергетичної політики. Згідно з ним Берлін завжди говорить про Європу й ніколи не радиться з іншими європейськими країнами: ні про «Північний потік-1», ні про відмову від атомної енергетики, ні про політику електропостачання чи «Північний потік-2». Уряд Німеччини веде національну енергетичну політику так, ніби він живе на острові в Тихому океані. Це призвело до того, що Берлін налаштував багато країн ЄС проти себе.

Видання наголошує, що німецькій стороні варто було б більше прислухатися до аргументів Центральної й Східної Європи.

«Україна сьогодні все ще лишається головним транзитним напрямком для поставок російського газу в Європу. Коли «Північний потік-2» й «Турецький потік» запрацюють, Києву мало що залишиться. Тому так важливо, що українська й російська сторони за посередництва ЄС домовилися про продовження транзиту через Україну», - йдеться в статті.

Читайте такожBild: Чому Меркель так сильно тримається за «Північний потік-2»?

Видання пише, що попри санкції США, газопровід «Північний потік-2», швидше за все буде добудований. Хоча він буде коштувати дорожче й запрацює пізніше. Зрештою, німецькі компанії будуть купувати й перепродавати російський газ. А Берлін буде збирати з цього податки.

«Чому б йому не відкладати частину прибутку від торгівлі газом на модернізацію ГТС України чи на компенсацію Києву втрачених доходів від транзиту? Так «Північний потік-2» міг би допомогти Україні з грошима, а Німеччині в наближенні своєї газової політики до Європи», - йдеться в статті.