Луїс Парра / REUTERS

Уряд Венесуели оголосив колишнього члена партії "За справедливість" Луїса Парра новим главою парламенту.

Опозиційні депутати очікували переобрати Хуана Гуайдо, який був на посаді з січня 2019 року, передає Громадське з посиланням на Reuters

Деякі депутати не змогли потрапити на засідання парламенту через барикади в центрі Каракасу, які встановили сили безпеки країни.

Відео дня

Представники опозиції заявили, що у Венесуелі здійснили парламентський переворот. У пресслужбі Гуайдо назвали обрання нового главу парламенту незаконним.

Новий очільник парламенту Луїс Парра був виключений із партії "За справедливість" через звинувачення у корупції, які він заперечує.

Читайте такожУ Венесуелі за час операцій сил безпеки вбито 7 тисяч людей – ООН

Нагадаємо, Венесуела переживає гостру соціально-економічну кризу. Гіперінфляція, девальвація національної валюти, дефіцит товарів першої необхідності, брак ліків призвели до того, що громадяни масово залишають країну.

У травні 2018 року у Венесуелі відбулися вибори президента, де чинний президент Мадуро здобув перемогу, проте парламент визнав переобрання Мадуро на посаду глави держави неконституційним.

23 січня у Каракасі відбувся багатотисячний мітинг проти президента Ніколаса Мадуро. Під час нього голова парламенту Венесуели, лідер місцевої опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни.

Президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом. Також про підтримку Гуайдо, окрім США, заявили Франція, Велика Британія, Іспанія, Данія, Австрія, Швеція, Аргентина, Бразилія, Гватемала, Гондурас, Грузія, Канада, Колумбія, Коста-Рика, Панама, Парагвай, Перу, Чилі, Еквадор та Ізраїль. Натомість Мадуро підтримують Куба, Болівія, Туреччина, Росія та Мексика. Україна також висловила свою позицію щодо політичної кризи у Венесуелі.

У відповідь на рішення Трампа Мадуро оголосив про розірвання дипломатичних відносин зі США. Мадуро також відкинув ультиматум низки європейських країн.

Ситуація у Венесуелі загострилася наприкінці квітня, коли Хуан Гуайдо закликав військовослужбовців і народ країни до повалення режиму президента Ніколаса Мадуро і заявив, що венесуельська армія стала на його бік. Того ж дня у Венесуелі відбулися масові протести. Унаслідок зіткнень з поліцією постраждали понад 50 людей.