Ілюстрація REUTERS

Минулого тижня Держсекретар США Майк Помпео поставив риторичне запитання журналісту радіо NPR: «Ви гадаєте американці переймаються Україною?». Але призначивши свій офіційний візит в Україну на 31 січня, він продемонстрував, що насправді їм варто було б.

Його візит стане своєчасним нагадуванням, що успіх цієї великої європейської країни у боротьбі проти агресії Росії, а також у реформуванні корумпованої політично-економічної системи значно важливіший для США, ніж роль фону для американської внутрішньополітичної битви, яку їй відвели. Про це на сторінках Foreign Policy пише колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер.

Читайте такожNew York Times: Американці повинні перейматися Україною, Помпео помиляється

Відео дня

В Україні живе більше 40 мільйонів людей. Це географічно найбільша країна, територія якої повністю лежить в Європі. Вона має великий аграрний й економічний потенціал і служить барометром можливостей для успіху інших пострадянських країн. Це країна, чий народ розділяє американські цінності, такі як свобода, демократія, права людини й верховенство закону. Вона добивається безпеки у загрозливому для її існування середовищі. Успіх України як реформованої демократії, майбутнього члена трансатлантичних інститутів й оплоту проти російської агресії має велику важливість для національної безпеки США. Якщо США можуть зупинити й відкинути назад російську агресію в Україні, вони зможуть зробити це ж в інших місцях. Зокрема, якщо Москва наважиться на агресію союзників по НАТО, яких Америка зобов’язана захищати.

Якщо Україна, яка стала колискою слов’янської цивілізації за довго до Москви, доб’ється успіху, ставши волелюбною, заможною й захищеною демократією, це дасть світу велику надію, що Росія теж одного дня зможе змінитися.

«Лише уявіть, що одного дня замість витрачання великих ресурсів на захист себе й своїх союзників від Росії, Захід може співпрацювати з Москвою, зосередженою на покращенні життя російського народу. Уявіть, що було б, якби Росія змогла вилікуватися від сучасної чуми авторитаризму, корупції, агресії до сусідів, підриву союзників НАТО, опортуністичної підтримки нищівних сил й режимів у всьому світі. На тлі цих загроз і можливостей Україна виступає ключем», - пише Волкер.

Читайте такожAmerican Interest: Україна ходить по лезу ножа

Від додає, що саме тому великою трагедією як для США, так і для України стало те, що американська партійна політика, яка погрузла у поточному процесі імпічменту, лишила Київ і нового президента Володимира Зеленського уразливим і відносно ізольованим. Єдиний, кому це йде на користь, - російський президент Володимир Путін. Візит Помпео – це важлива можливість повернути американську підтримку України на правильний шлях.

Волкер наголошує, що в часи, коли імпічмент навис над американським діалогом про Україну, Помпео повинен підтвердити, що Вашингтон підтримує повне відновлення українського суверенітету й територіальної цілісності включно з Кримом. Сам Держсекретар недвозначно висловив цю позицію в заяві за липень 2018 року. Він також повинен повторити, що США підтримують вступ України в НАТО і ЄС, а також готові збільшити військову допомогу в 2021 році й схвалити продаж зброї для української армії включно з протитанковими ракетами Javelin. Він також повинен підтримати нову українсько-російську угоду про транзит газу, але при цьому підтвердити протест США проти завершення газопроводу «Північний потік-2».

Читайте такожGazeta Polska Codziennie: Санкції США можуть надовго заморозити "Північний потік-2"

Помпео варто також підтвердити тверду підтримку й високі американські очікування від зусиль Зеленського у боротьбі з корупцією й імплементації реформ. Ця робота повинна включати ухвалення нового антимонопольного законодавства, щоб зламати олігархічну систему, яка стримувала Україну впродовж десятиліть. І нарешті Помпео повинен приїхати в Київ готовий оголосити дату про майбутній візит Зеленського в Білий дім.