Майк Помпео / REUTERS

Держсекретарю Майку Помпео й без того чекало політичне «мінне поле», по якому йому доведеться пройти цього тижня в Києві. Але після його зриву під час інтерв’ю з впливовим журналістом NPR, його поїздка в Україну тепер стане ще більш складною.

Про це пише Politico. Видання нагадує, що під час інтерв’ю журналістка Малі Луїз Келлі задала Держсекретарю кілька незручних питань про Україну. У відповідь головний дипломат США накричав на неї у своєму кабінеті.  Помпео наказав своїм помічникам принести мапу світу без позначок і попросив журналістку вказати, де розташована Україна.

«Ви гадаєте, американців хвилює Україна?» - спитав Держсекретар журналістку. І це питання образило як українців, так і американців.

Відео дня

«Він використав слово на літеру F у цьому реченні й багатьох інших», - сказала Келлі, яка має степінь магістра Кембриджського університету з європейських досліджень. Тож вона добре знає, де розташована Україна.

Читайте такожNew York Times: Американці повинні перейматися Україною, Помпео помиляється

В неділю Помпео випустив розгнівану заяву, звинувативши Келлі в брехні. Мовляв, вона обіцяла йому, що розмова після інтерв’ю не буде записуватися. Радіостанція NPR заперечує це. Держсекретар також стверджує, що журналістка вказала на мапі на Бангладеш замість України.

Але навіть до нового скандалу Помпео вже чекав непростий прийом в Україні. Країна переживає потрясіння через свою несподівану роль в імпічменті американського президента. Її тривожить майбутнє американо-українських відносин, ворожа присутність Росії й неподобство в американському посольстві в Києві, яке почалося після звільнення попереднього посла.

Візит Помпео в Київ, який почнеться в четвер, відбудеться після скасування попередньої дати на початку січня. Тоді причиною перенесення поїздки стало зростання напруги у відносинах з Іраном. Також візит Держсекретаря в українську столицю відбудеться на тлі початку розгляду процедури імпічменту в Сенаті. При цьому, президента Дональда Трампа звинувачують якраз в тиску на Україну за допомогою блокування військової допомоги, а також візиту українського лідера у Вашингтон.

Читайте такожПомпео готовий дати свідчення в рамках розгляду щодо імпічменту - ЗМІ

Тож Помпео, чия роль у скандалі навколо імпічменту лишається загадкою, зіштовхнувся з низкою незручних запитань. Чи зможе він переконати українських лідерів у підтримці США в війні проти Росії? Чи нарешті президент Володимир Зеленський почує дату, коли його будуть чекати в Овальному кабінеті? Чи зможе Помтео заспокоїти американських дипломатів в Україні, роздратованих його ставленням до керівників посольства? І чи зможе Держсекретар зробити все це, не роздратувавши Трампа, який висловлювався проти України в приватних розмовах і публічно демонстрував симпатію до Росії?

Колишні чиновники США й інші експерти, які стежать за подіями в Україні, не дуже оптимістично налаштовані. Вони сумніваються, що візит Помпео фундаментально перезапустить відносини, яким сильно нашкодив скандал імпічменту. Вони, однак, погоджуються, що приїзд Держсекретаря – це, все ж таки, краще, ніж нічого.

«Це правильно. Українці повинні почути від високопоставлених американців, що ми їх прикриваємо. Що ми підтримуємо їх», - сказав колишній дипломат США з досвідом роботи в Європі Деніел Фрід.

Читайте такожДержсекретар США в лютому приїде до Білорусі вперше за 25 років

Зупинка Помпео в Києві буде частиною цілого туру. Адже він збирається побувати у Великій Британії, Білорусі, Казахстані й Узбекистані за період з 29 січня до 4 лютого. Колишні американські чиновники й аналітики наголошують, що візит в Київ може бути використаний для просування твердження Трампа про те, що він багато зробив, щоб допомогти Україні за час свого президенства. Зокрема, йдеться про надання українській стороні летальної зброї. Прихильники Трампа також наголошують на тому, що заморожена військова допомога на майже 400 мільйонів доларів зрештою була передана.

«Ця адміністрація дає українцям можливість захистити себе», - сказав Помпео під час інтерв’ю для NPR, додавши, що колишній президент Барак Обама натомість пропонував українській армії «лише сухі пайки».

«А ми прийшли з ракетами Javelin. Попередня адміністрація нічого не робила для боротьби з корупцією в Україні. А ми активно над цим працюємо. І ми збираємося робити це й надалі», - сказав Помпео.

Швидше за все, він буде повторювати ці ж тези й в Україні, наголошуючи, що Трамп зробив більше для країни, ніж його попередник, а також відкидаючи питання про те, чому нинішній президент заблокував допомогу для ЗСУ.