Гібралтар / REUTERS

Євросоюз підтримає Іспанію у питанні її територіальних претензій щодо Гібралтару під час наступної фази переговорів із Великою Британією щодо торговельних відносин.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на The Guardian.

Повідомляється, що Брюссель має намір надати Мадриду повноваження виключити британську заморську територію з будь-якої торгової угоди, укладеної між ЄС і Британією.

Відео дня

Іспанський уряд наполягає на внесенні згадки про Гібралтар у першій переговорній позиції ЄС, яка буде опублікована в проєкті у понеділок.

Британському прем'єру Борису Джонсону буде наданий вибір: домовитися з іспанцями про майбутнє Гібралтару або піддати своїх громадян економічній небезпеці, відштовхнувши його від будь-якої торгової угоди між ЄС і Британією.

"Вони в принципі попросили, щоб нові відносини не поширювалися на Гібралтар без явної згоди Іспанії, яка буде надана лише в тому випадку, якщо двосторонні переговори з Іспанією та Британією щодо Гібралтару будуть вирішені", - заявив високопоставлений дипломат ЄС.

Читайте такожБританія після Brexit не буде дотримуватися стандартів ЄС - Джонсон

Суверенітет Великої Британії над Гібралтаром був оформлений Утрехтським договором 1713 року, але Іспанія не визнає його.

Як держава-член ЄС Британія могла протистояти іспанським вимогам щодо території, але тепер Мадрид отримає повну підтримку інших 26 країн блоку.

Близько 15 тисяч осіб щодня приїжджають в Гібралтар з Іспанії на роботу, і через Brexit можуть виникнути паспортні перевірки, що призведе до черг і додаткових витрат. Довжина кордону становить всього 1,8 км.

Як повідомляв УНІАН, референдум про Brexit відбувся у Великій Британії і на Гібралтарі 23 червня 2016 року. Гібралтар з населенням близько 32 000 осіб проголосував за те, щоб залишитися в ЄС.

29 березня 2017 року розпочалася процедура офіційного виходу Британії з Європейського Союзу. 25 листопада 2018 року лідери ЄС схвалили угоду про Brexit. 9 січня 2020 року Палата громад британського парламенту ухвалила законопроект про Brexit, що передбачає вихід країни з ЄС до 31 січня 2020 року.

З 1 лютого 2020 Велика Британія залишила Європейський союз. За умовами про вихід з ЄС, до кінця 2020 року у відносинах Лондона і Брюсселя триватиме перехідний період, протягом якого сторони переважно збережуть нинішні правила співпраці та будуть намагатися виробити нові.