REUTERS

З середини березня після запровадження обмежень через початок пандемії коронавірусу з Польщі через східний кордон виїхало 118 тисяч іноземців. Більшість з них, а саме 89 тисяч, були громадянами України.

Про це пише Rzeczpospolita, додаючи, що за цей же період з того ж напрямку в Польщу приїхало 32 тисячі іноземців.

"Це справжній відтік небаченого досі масштабу", - сказали виданню польські прикордонники, які працюють на східному кордоні країни. За їхніми словами, люди, які до цього часу мали всі дозвільні документи й легально працювали в Польщі, а також студенти, масового покидають країну.

Відео дня

Натовпи українців кілька днів збиралися на прикордонних переходах, щоб потрапити додому до того, як Україна зачинить кордони через карантин. В ніч з минулого четверга на п'ятницю настав апогей цих черг.

Читайте такожЕвакуація через коронавірус: у МЗС назвали кількість українців, які повернулися з-за кордону

"Під час 12-годинної нічної зміни ми пропустили на пішому переході 5 тисяч людей. Це рекордно багато", - визнав прес-секретар Надбужського відділу прикордонної служби Польщі Даріуш Сеницький.

"В цей же час були лише одиничні випадки, коли іноземці в'їжджали в країну", - додав він.

Така ж ситуація спостерігалася на переході в селі Корчова, яку контролює Бещадський відділ прикордонної служби. Тут до обіду в минулу п'ятницю польсько-український кордон перетнули три тисячі людей.

"Такий потік громадян України, які повертаються додому, ми спостерігаємо кілька днів. Це люди, які тимчасово перебували в Польщі, легально тут працювали, а тепер їдуть додому", - сказала прес-секретар Бещадського відділу Ельжбета Пікор.

В середньому через пункт в селі Корчова проходили 3-5 тисяч українців за день. За цей же час в Польщу приїхали лише 500 людей.

Читайте такожНа кордоні 30 березня була найменша активність за період карантину - ДПСУ

Видання пише, що 90% з тих, хто покидає польську територію на тлі пандемії коронавірсу - це українці, які працювали в сфері послуг, а також гастрономічній і готельній сферах. Вони опинилися в "підвішеному стані" через поширення хвороби.

"Одна з жінок сказала, що не може утримувати два господарства. Тут немає роботи, в Україні в неї діти. Вона повертається до них. І таких людей багато", - сказав Rzeczpospolita неназваний прикордонник.

Додатковою проблемою став той факт, що більшість державних відомств Польщі закрили свої офіси включно зі службами у справах іноземців. А в багатьох мігрантів, які працюють на польській території, закінчується дія дозволу на проживання, віза або термін безвізового перебування.