Корабль Мистраль / info-prom.com.ua

Цього тижня новини буквально рясніли численними повідомленнями про візити голови Китаю Сі Цзіньпіна та Папи Римського Франциска в США, що цілком закономірно. Тим не менш, вони не змогли відволікти увагу громадськості від іншої новини, що знаменує собою зміну балансу сил на Близькому Сході, а саме: Франція оголосила про свою згоду продати два десантних кораблі класу "Містраль" Єгипту. При цьому варто зазначити, що передача Францією військових кораблів Каїру стала результатом прийнятих у Вашингтоні рішень.

Про це повідомляє у своєму звіті американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor.

По-перше, зважаючи на події на сході України Вашингтон вирішив посилити свою присутність у Східній Європі, в тому числі в багатьох пострадянських країнах, зробивши очевидним зміцнення позицій НАТО на східних кордонах Альянсу, зокрема, в країнах Балтії (звичайно, до НАТО входять не лише Штати, але Альянс значною мірою залежить від США, у будь-якому разі, всі значні рішення санкціонуються Вашингтоном). В результаті цього США та ЄС почали чинити тиск на Францію з метою відмінити передачу Росії "Містралів", побудованих на її замовлення.

Відео дня
REUTERS

Другою причиною, по якій "Містралі" завдяки США дісталися саме Єгипту, стали дії єгипетської армії під час "Арабської весни". Демократичні вибори в Єгипті привели до влади Мухаммеда Мурсі, короткий період правління якого був настільки дестабілізуючим, що єгипетські військові були змушені його усунути, повернувшись до звичної авторитарної форми правління.

У відповідь на це США були змушені ввести санкції, хоч Єгипет і є їхнім давнім союзником. Зокрема, США припинили надавати Єгипту допомогу у військовій сфері, загальний обсяг якої оцінювався в 1 мільярд доларів у рік. Хоча це рішення не стало катастрофічним для розвитку відносин Каїра з Вашингтоном, тим не менш, Єгипет перестав покладатися на Штати, як на єдиного постачальника озброєнь. З того часу офіційний Каїр шукає шляхи диверсифікації своїх закупівель зброї.

REUTERS

І хоча Єгипет обмежений в можливостях, третє прийняте в США рішення не залишає Каїру вибору: ядерна угода з Іраном, яку раніше всі вважали нездійсненною, напочатку цього року завдяки старанням шести провідних країн світу стала можливою, а трохи пізніше – неминучою. Це змінило баланс сил на Близькому Сході, створивши загрозу безпеці головного союзника США в регіоні – Саудівської Аравії.

Єгипет є наріжним каменем такого наддержавного об'єднання, зокрема, через свої значні трудові ресурси. Разом з тим автор статті зазначає, що створення подібної коаліції – процес складний та тривалий, і всі спроби Ер-Ріяда його створити наразі не мали значних результатів.На даний момент Ер-Ріяд намагається активно протистояти зростаючому іранському впливу на Близькому Сході. З метою зміцнення безпеки в регіоні, саудити намагаються об'єднати арабські країни в коаліцію, яка б діяла в інтересах Ер-Ріяда, в тому числі наполягаючи на створенні об'єднаних збройних сил, які б поєднали в собі ресурси і військову міць країн, які входять до Ради зі співробітництва країн Перської затоки.

REUTERS

Все це свідчить про американський вплив у світі та його наслідки. Не всі прийняті у Вашингтоні рішення стають надбанням громадськості, але всі мають свої наслідки, іноді досить непередбачувані та неконтрольовані.

Читайте такожНАТО відкриє шість штабів в країнах Східної Європи

Незважаючи на суперечливі перспективи свого розвитку, на сьогоднішній день Сполучені Штати є основною дійовою особою на світовій політичній сцені, тоді як всі інші країни змушені постійно маневрувати, щоб уникнути наслідків прийнятих в США рішень.