Статистика

В 30 країнах діють «фабрики тролів», які залишають коментарі в соцмережах за завданням урядових структур, стверджується у звіті американської дослідницької організації Freedom House.

Зазначається, що уряди в усьому світі спрямовують свої зусилля на маніпулювання інформацією у соціальних мережах, підриваючи демократію і сприяючи падінню рівня свободи в інтернеті.

За даними правозахисників, онлайн-маніпуляції і тактика дезінформації в минулому році зіграли важливу роль на виборах, принаймні, 18 країнах, включаючи США.

Відео дня

Читайте такожParadise Papers: королева Великої Британії інвестувала в офшори 10 мільйонів фунтів

«Китайський і російський режими вперше використовували приховані методи спотворення онлайн-дискусій і придушення інакомислення більш десятиліття тому, але практика з тих пір стала глобальною. Такі втручання з боку держави являють собою серйозну загрозу поняття Інтернету, як технології свободи», - сказано в звіті.

Карта

За даними дослідників, українська влада заблокувала деякі інтернет-сервіси російського походження, у тому числі популярні соціальні мережі та пошукову систему. Тому Україна також потрапила в список і позначена, як "частково вільна" у цьому відношенні країна.

Країною з найбільшими обмеженнями знову визнано Китай. Серед країн, які обмежують інтернет менше, названі Ісландія, Естонія і Канада. 

Раніше Freedom House повідомляв, що останні демократичні досягнення в Україні в цілому зміцнили свободу ЗМІ, але обмеження щодо російських медіа і спроби підтримати "патріотичні" проекти ставлять прихильність уряду автономії медіапростору під питання.