Білорусь повністю повернула європейським споживачам затриману раніше російську нафту, призначену на експорт, в обсязі 79 тис. тонн.

Про це повідомляє РБК із посиланням на віце-президента компанії "Транснефть" Сергія ГРИГОР’ЄВА.

За його словами, інформація про прокачування надійшла з контрольних пунктів російської компанії. Після цього "Транснефть" сьогодні о 8.22 (мск) відновила прокачування нафти нафтопроводом "Дружба" через територію Білорусі.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 10 січня поновилося транспортування російської нафти до Європи через територію Білорусі.

Як заявив директор білоруського державного нафтотранспортного підприємства "Гомельтранснефть-Дружба" Олексій КОСТЮЧЕНКО, російська нафта пішла в білоруську систему 10 січня близько 22.30 за місцевим часом (23.30 мск).

Третього січня Росія ввела мито на поставку нафти у розмірі 180,7 дол/т. У відповідь Білорусь з 1 січня 2007 р. ввела мито у розмірі 45 дол/т на транспортування російської нафти через територію країни. До 1 січня поставки нафти з Росії до Білорусі були звільнені від експортних зборів.

Проте Москва відмовилася платити мито. Пізніше російська компанія "Транснефть" заявила, що Мінськ почав несанкціонований відбір нафти з трубопроводу "Дружба". В результаті 8 січня "Транснефть" зупинила прокачування на цьому напрямі, що спричинило перебої з поставками палива до країн Європи. Нафтопроводом "Дружба" російська нафта поставляється до Польщі, Німеччини, України, Словаччини, Чехії й Угорщини.

10 січня президенти Білорусі і Росії Олександр ЛУКАШЕНКО і Володимир ПУТІН у телефонній розмові обговорили питання поставки нафти до країн Європи. Глави держав доручили прем`єр-міністрам Білорусі і Росії протягом двох днів виробити конкретні пропозиції з розв’язання всіх проблемних питань і внести їх на розгляд президентам до п`ятниці, 12 січня.

Водночас, "Транснефть" зажадала від підприємства "Гомельтранснефть-Дружба" відшкодувати збиток від "вимушеного зберігання нафти в нафтосховищах і невиконання зобов`язань перед постачальниками". Сума претензій оцінюється в 313 тисяч доларів.

Незадоволеність ситуацією з поставками нафти до країн ЄС висловив 10 січня голова Єврокомісії Жозе Мануель БАРРОЗУ. "Ми вважаємо такого роду події неприпустимими", - заявив Ж.БАРРОЗУ і пообіцяв, що "дасть це ясно зрозуміти російським і іншим партнерам". Голова Єврокомісії зазначив, що ці події посилюють необхідність 27 членів ЄС "активно розвивати загальну зовнішню енергетичну політику і виступати єдиним фронтом стосовно третіх країн".

У зв`язку з ситуацією, що склалася, сьогодні в Брюсселі відбудеться екстрена зустріч координаційної групи ЄС з поставок нафти.