Росія пропонує всім країнам СНД підписати конвенцію про вільну торгівлю, яка не передбачає входження всіх учасників конвенції до Митного союзу.

Про це заявив перший віце-прем`єр РФ Ігор ШУВАЛОВ сьогодні на прес-конференції в Києві після зустрічі з прем`єр-міністром України Миколою АЗАРОВИМ, повідомляє РІА «Новости».

"Зона вільної торгівлі - це інститут, який ми хочемо оформити багатосторонньою угодою у рамках СНД. Існує багатосторонній договір, який не ратифіковано багатьма державами, і такі відносини зараз між партнерами в СНД базуються на двосторонніх угодах. Ми вважаємо, що зараз настав час, коли ми в змозі і нам украй необхідно виробити загальні підходи, двосторонні і багатосторонні, до торгівлі. Це можна зробити у рамках конвенції СНД, і ми має розуміти, на які вилучення зараз слід було б піти, або взагалі відмовитися від таких - що практично неможливо. Але ті обмеження, які будуть за інституту вільної торгівлі, - про них нам треба домовитися з усіма партнерами", - сказав І.ШУВАЛОВ.

Відео дня

При цьому він відзначив, що все ж таки треба прагнути до того, щоб ця конвенція працювала без вилучень на всьому просторі СНД. "Це робота дуже складна, але ми намагатимемося це зробити", - підкреслив перший віце-прем`єр РФ.

"Укладання такої угоди не має на увазі входження всіх держав, що підписали цю конвенцію, до Митного союзу", - пояснив він. Віце-прем`єр відзначив, що Митний союз Росії, Казахстану і Білорусі тільки формується, і його механізми ще потребують відпрацювання, щоб вони "працювали як годинник". За його словами, необхідно навчитися у рамках Митного союзу змінювати митний тариф, адмініструвати надходження і зарахування коштів на національні рахунки. "Навіть ті заявки, які є зараз, наприклад, з боку Киргизії, щодо вступу до Митного союзу, а Киргизія є членом СОТ, - це складна робота для експертів для того, щоб подивитися на взаємні зобов`язання усіх сторін, які як входять до СОТ, так і не входять", - сказав він, відзначивши, що ініціатива Киргизії стала прецедентом: країна - член СОТ подала заявку на вступ до Митного союзу.

І.ШУВАЛОВ також запросив українських експертів "уважно проаналізувати всю нормативну базу, яка є щодо Митного союзу". "Ми маємо намір зараз провести цілий ряд зустрічей з Європейським Союзом і США для того, щоб продемонструвати всі основні інститути Митного союзу. І ми підтверджуємо, що інститути Митного союзу базуються на основних принципах діяльності СОТ і жодним чином не суперечать основним принципам Європейського союзу", - підкреслив І.ШУВАЛОВ.

"Формуючи на базі Митного союзу єдиний економічний простір, ми також за основу братимемо інститути СОТ і інститути ЄС", - сказав він.