Кремль знову видав наказ для ЗМІ / фото ua.depositphotos.com

Адміністрація президента РФ Володимира Путіна наказала провладним ЗМІ якомога менше висвітлювати чутки про другу хвилю мобілізації. Інформація про це і фейковий наказ Міноборони про призов на фронт активно поширювалася на початку вересня в соцмережах і месенджерах.

Як розповіли "Медуза" два співробітники ЗМІ, пропагандистів попросили не публікувати навіть офіційні спростування подібних чуток. При цьому подібні новини набирають велику кількість переглядів.

"Як у нас [в Росії] вважається — якщо влада щось спростовує, значить, точно буде", - пояснило джерело.

Відео дня

Прохання АП стосується також заяв голови комітету Держдуми з оборони Андрія Картаполов. Він прославився у вересні минулого року, коли "спростував" підготовку мобілізації прямо напередодні її початку. 

Зазначається, що в Кремлі пропагандистам запропонували зробити упор на публікаціях про набір контрактників, який нібито йде дуже успішно. За словами співрозмовників видання, деякі ЗМІ можуть проігнорувати рекомендацію АП і продовжувати набирати перегляди, якщо у їхього керівництва "хороші особисті відносини" з кремлівськими кураторами.

У той же час вказується, що сама згадка мобілізації "дуже турбує суспільство" РФ. Напередодні виборів президента, які пройдуть наступного року, така "тривожність" Кремлю не потрібна.

"Вона впливає на настрої людей, у частини з них вона може перерости в протестні настрої. Такі будуть голосувати проти [Путіна] або не підуть на вибори", - сказав співрозмовник.

Мобілізація в РФ

Російський адвокат, правозахисник Микола Полозов заявив, що Кремль через катастрофічні втрати на фронті хоче мобілізувати на війну, яку держава-агресор розв'язала проти України, сотні тисяч росіян. 

Російський опозиційний журналіст, колишній депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко переконаний, що під час нової хвилі мобілізації в Росії влада не зможе призвати на війну проти України 700 тисяч осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: