Експерт оцінив можливості РФ призвати 700 тисяч осіб на війну проти України / фото ua.depositphotos.com

Під час нової хвилі мобілізації в Росії влада не зможе призвати на війну проти України 700 тисяч осіб. Про це заявив російський опозиційний журналіст, колишній депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко.

Як він зауважив в ефірі телеканалу FREEДОМ, досягти таких обсягів мобілізації РФ не зможе як через обмеження у військовій інфраструктурі, так і через небажання росіян йти на фронт. 

"Йде повзуча мобілізація, продовжує діяти торішній осінній указ Путіна про часткову мобілізацію. Усі люди, які мають до цього стосунок, маю на увазі ті, які перебувають під загрозою бути відправленими на цю злочинну війну, вони про це прекрасно знають. Загалом, вони або виїхали, або ховаються, або покірно чекають відправки на цю бійню", – пояснив Яковенко. 

Відео дня

Він вважає, що призов 700 тисяч росіян – "за межами можливості". Журналіст пригадав, що відбувалося в Росії під час мобілізації восени минулого року. 

"У 2022 році під час часткової мобілізації максимум, який змогли мобілізувати, – 300 тис. осіб. Ми бачили, що відбувалося, коли в низці випадків людей просто відправляли назад, тому що їх не змогли обмундирувати, не могли забезпечити їм військовий вишкіл, бойове злагодження. Є обмеження полігонів, обмеження казарм, щоб люди проходили підготовку" – зауважив експерт. 

Крім того, соціолог зазначив, що в росіян немає бажання йти на фронт. Вони скільки завгодно можуть писати в соцмережах "якусь гидоту", проте мотивація "ризикувати життям за абсолютно незрозумілі ідеї, які чітко навіть сформулювати вже понад 1,5 року ніхто не може", відсутня.  

"Єдина мотивація – це гроші. Але ця мотивація працює на депресивних регіонах, де люди всією сім’єю живуть на пенсію бабусі або отримують там 10, 20, або 30 тис. рублів. У таких умовах 200 тис. рублів, які обіцяють за людину, працюють. Але у великих містах це все не працює. Тому, наприклад, із Москви чи Петербурга йде на фронт на порядок менше, тому якщо серйозно напружуватися можуть 300 тис. знайти, але 700 тис. – це казки", – резюмував Яковенко. 

Мобілізація в Росії: чи буде новий призов

Восени 2022 року в Росії вже оголошували часткову мобілізацію. 21 вересня Путін підписав відповідний указ. Тоді очікувалося, що на війну проти України мобілізують 300 тисяч осіб. Приблизно за місяць мобілізація офіційно завершилася, проте насправді ж не припинялася ні на день. 

Останнім часом в інформаційному просторі лунає все більше заяв про те, що після вересневих виборів у Росії оголосять нову – вже більш масштабну – мобілізацію. Прогнози щодо її обсягів – різні. 

Представник ГУР Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький повідомив, що для поповнення втрат і створення нових зʼєднань в Росії вже призвали від 90 до 100 тисяч осіб. При цьому, за його словами, масштабної мобілізації на кшталт минулорічної в Росії може й не бути. 

Водночас у Генштабі ЗСУ кажуть, що найближчим часом Кремль таки оголосить велику мобілізацію. Мета – призвати до 700 тисяч осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: