Байден розповів про майбутню зустріч з Путіним / фото REUTERS

Президент США Джо Байден має намір обговорювати на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним питання європейської безпеки і недоторканність суверенітету США.

Про це сам Байден написав у своїй колонці для The Washington Post. Він нагадав, що в середу відправляється в свою першу закордонну поїздку в статусі президента США і проведе низку зустрічей з союзниками по НАТО, лідерами G7 і керівництвом Євросоюзу.

Як підкреслив Байден, його зустріч з Путіним в Женеві відбудеться вже після зустрічей з союзниками, партнерами і друзями США.

Відео дня

«Ми єдині у відповіді на російські виклики європейській безпеці, починаючи з агресії в Україні. Не буде жодних сумнівів у рішучості Сполучених Штатів захищати наші національні цінності, невіддільні від наших інтересів", - зазначив Байден.

Як пояснив американський лідер, у своїй телефонній розмові з Путіним він був відвертим.

"США не шукають конфлікту. Ми хочемо стабільних і передбачуваних відносин, де зможемо працювати з Росією в таких питаннях як стратегічна стабільність і контроль над озброєннями. Ось чому я невідкладно розширив договір СНО-III на п'ять років", - зазначив Байден.

При цьому він вказав, що позначив серйозні наслідки за дії, що порушують суверенітет США, включно з втручанням в демократичні вибори.

«І президент Путін знає, що я без вагань відповім на шкідливу активність у майбутньому. Коли ми зустрінемося, я знову підкреслю прихильність США, Європи і подібних демократій захищати права і гідність людини», - уклав американський президент.

Читайте такожНАТО готове захищатись від загроз з боку Росії та Білорусі - Столтенберг

Зустріч Путіна з Байденом

Перша зустріч президента США Джо Байдена і російського глави Володимира Путіна відбудеться в Женеві (Швейцарія) 16 червня.

Раніше старший директор з Росії та Центральної Азії Ради національної безпеки США Ерік Грін назвав питання, які під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним підніме Байден.

"Питань дійсно буде багато. Одна з тем, за якими наші позиції частково збігаються, - це стратегічна стабільність... США і Росія знаходяться в ситуації, коли можуть почати діалог на високому рівні", - сказав він.

Зокрема, Грін зазначив, що мова йде про діалог щодо зменшення кількості наступальних озброєнь.

Крім того, за словами Гріна, іншими темами зустрічі будуть кібербезпека, утримання Росією громадян США, актуальний порядок денний щодо України, Білорусі, Ірану, Північної Кореї, Сирії, Афганістану, Арктики, зміни клімату.