Експерт пояснив, чи обрання нового спікера Палати представників вплине на допомогу Україні

Політолог Володимир Воля вважає, що обрання Майкла Джонсона новим спікером Палата представників Конгресу США не призведе до зменшення допомоги Україні.

У коментарі УНІАН він нагадав, що більшість республіканців підтримують продовження такої допомоги, та зазначив, що публічний акцент республіканців на внутрішніх питаннях, зокрема, пов’язаний з наближенням виборів у США.

"Зараз в Штатах відбувається боротьба між республіканцями за вплив на республіканську партію, і поки що трампісти там в меншості. Однак слід зберігати єдність, попри гризню. З іншого боку, республіканцям потрібні якісь досягнення у вигляді бюджетних асигнувань на програми, які вони підтримують. Більшість у палаті представників належать республіканцям, і це зобов’язує їх принаймні спробували домогтися появи республіканських видатків у головному фінансовому документі на передвиборчий рік. Саме тому відбувається така запекла боротьба… Щодо допомоги України, то новий спікер сказав про необхідність підзвітності та контролю. За часів спікерства Маккарті цього досягли: до України прибув відповідний інспектор. Тобто ця бурхлива боротьба в Штатах - не за те, щоб залишити Україну без коштів, а щоб були гроші для реалізації цілей, які задекларували республіканці", - зазначив він.

Відео дня

Політолог нагадав, що лідер республіканців у Сенаті активно висловлюється за те, щоб збільшити допомогу Україні.

"Республіканці є різні. А те, що посаду спікера віддали представнику трампістів, думаю, може бути політичним жестом, аби показати, що у трампістів є якийсь результат… Мовляв, ви критикуєте усіх спікерів-республіканців, то давайте тепер самі покеруйте. Цей спікер не озвучив нічого нового у порівнянні з тим, що казав Маккарті", - зазначив Воля.

Втім, він не виключає ймовірності відставки нового спікера у випадку, якщо Джонсон не ставитиме на голосування проєкти, які ініціюватиме більшість республіканців, користуючись "правилом Хастера".

Обрання Майкла Джонсона новим спікером Палата представників

У середу, 25 жовтня, Палата представників США проголосувала за обрання спікером республіканця Майка Джонсона від штату Луїзіана. Кандидатуру Джонсона підтримали 220 осіб, тоді як 209 проголосували проти.

Президент США Джо Байден привітав представника Республіканської партії Майка Джонсона з обранням на посаду спікера Палати представників. Американський лідер закликав його сприяти схваленню додаткового фінансування, де зокрема йдеться і про гроші для України. 

Вас також можуть зацікавити новини: