Путін намагається спровокувати розкол в американській громадській думці / фото REUTERS

Експерти і політики попередили, що загроза Володимира Путіна призупинити участь Росії в останньому, що залишився договорі з США щодо ядерних озброєнь, являє собою кричущу спробу розділити американську думку з приводу війни на Україні, створивши загрозу ядерного армагеддону.

Його полум'яна риторика викликала миттєву реакцію всього політичного спектру у Вашингтоні, пише TheGuardian.

Фіона Хілл, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса, яка з 2017 по 2019 рік була фахівцем з Росії в Раді національної безпеки Білого дому, сказала, що Путін "грає на розкол в Сполучених Штатах". Стратегія полягала в тому, щоб посилити політичні розбіжності в спробі підстьобнути заклики до припинення підтримки України з боку США.

Відео дня

"Це гра для всіх тих людей, які хочуть, щоб Україна здалася і капітулювала, щоб уникнути масованого обміну ядерними ударами і Третьої світової війни, свого роду ядерного армагеддону", - сказала вона.

Томас Грем, директор по Росії в Раді національної безпеки при Джорджі Буші-молодшому, погодився з тим, що частина розрахунків Путіна полягала в тому, щоб спровокувати "певні кола в США на питання про те, чи варті того ризики, пов'язані з підтримкою України".

Грем, член Ради з міжнародних відносин, сказав, що, враховуючи, наскільки політизованим став Вашингтон, "в Республіканській партії будуть елементи, які будуть використовувати це як спосіб кинути тінь на зовнішню політику Байдена".

Практичні наслідки загрози відсторонення Путіна, ймовірно, будуть обговорюватися у Вашингтоні в найближчі тижні. Малоймовірно, що в короткостроковій перспективі багато що зміниться на місцях, зазначив Грем, враховуючи, що договір вже почав розвалюватися ще до виступу російського президента.

Однак Грем попередив, що замінити новий СНО після закінчення терміну дії договору в лютому 2026 року буде практично неможливо. 

Експерти по Росії висловили полегшення з приводу того, що Кремль не став повністю виходити з договору.

"Це не означає, що Путін планує застосувати ядерну зброю проти України найближчим часом", - сказала Сюзанна Лофтус, науковий співробітник Інституту відповідального державного управління Квінсі.

Але Лофтус додав, що довгострокові перспективи ядерної стабільності "зловісні". Вона сказала: "Ми втрачаємо прогрес, досягнутий у нерозповсюдженні, навіть під час холодної війни".

"Мета тут, як ми бачимо, полягає в тому, щоб повернути Росію в новий СНО, тому що договір служить національним інтересам обох країн", - сказала Емма Белчер, президент Plowshares Fund, фінансової організації, що базується у Вашингтоні і Сан-Франциско.

Белчер похвалила те, як Байден досі відмовлявся попастися на вудку Путіна. У своєму виступі з нагоди першої річниці вторгнення на Україну у Варшаві президент США демонстративно відмовився послатися на погрозу свого російського колеги призупинити участь.

Такий прогноз робить попередження Хілла про те, що Путін намагається спровокувати розкол в американській громадській думці, ще більш бентежним.

"Єдність зараз надзвичайно важлива на внутрішньому фронті, тому що вона визначає нашу власну здатність реагувати. Путін шукає будь-які щілини. Ми повинні бути єдиними як американці і не піддаватися спокусі грати в цю дурну політику", - сказав Хілл.

Росія призупинила участь у договорі СНО

21 лютого президент РФ Путін оголосив про тимчасову зупинку участі у договорі з США про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО). 22 лютого відповідний законопроект повинні розглянути в Держдумі.

У Штатах це рішення назвали "вкрай невдалим і безвідповідальним", а в Північноатлантичному альянсі закликали переглянути його.

22 лютого, Держдума РФ прийняла закон, який припиняє участь Російської Федерації в договорі про стратегічні наступальні озброєння.