Німеччина, найімовірніше, не видаватиме Україні ухилянтів від мобілізації / фото ua.depositphotos.com

Українська влада анонсувала, що домагатиметься екстрадиції ухилянтів, що виїхали з країни під час повномасштабної війни, тікаючи від мобілізації. Можливість екстрадиції таких людей з Німеччини існує, але ймовірність цього вкрай мала, пише Deutsche Welle з посиланням на експертів.

Процедура екстрадиції між Німеччиною та Україною здійснюється на підставі Європейської конвенції про видачу правопорушників. За словами представників Міністерства юстиції Німеччини, дезертирство та ухилення від військової служби, не можуть бути підставою для екстрадиції.

Натомість такі злочини, як давання хабарів, щоб не бути мобілізованим, не є винятками для екстрадиції. І захищений статус, який часто мають українські біженці в Німеччині, не перешкоджає екстрадиції в цьому разі, хоч і може затримати його, пояснюють фахівці.

Відео дня

Аби екстрадиція була можливою, українські правоохоронці мають зібрати докази, відкрити кримінальне провадження, оголосити підозру або заочно винести вирок і подати екстрадиційний запит. Лише після цього німецькі суди можуть почати розгляд щодо його обґрунтованості. 

Руді Фрідріх, голова організації Connection E.V., яка відстоює права відмовників від військової служби і дезертирів, називає можливість екстрадиції українських ухилянтів "дуже гіпотетичною".

"Ми не знаємо, яким може бути обґрунтування такого запиту на екстрадицію. Можна лише сказати, що видача за злочини, передбачені військовим правом, неможлива, а стосовно інших злочинів, то це має розглядатися судами в кожному окремому випадку, крім того, є можливість оскарження", – зазначив він.

Професор кафедри міжнародного кримінального права в університеті Юліуса Максимілана у Вюрцбурзі Франк Петер Шустер також зауважує, що в Німеччині відмова від військової служби зі зброєю з міркувань совісті не лише можлива, а й гарантується конституцією, і це може стати додатковою перепоною для екстрадиції.

Фрідріх також акцентує, що навіть у разі початку екстрадиційної процедури у Німеччині, ухилянти можуть подати прохання про притулок, і тоді, як прохачі притулку, перебуватимуть під захистом упродовж усієї процедури розгляду. 

За даними МВС Німеччини, в країну після 24 лютого 2022 року в'їхало 214 263 українських чоловіків у віці 18 до 60 років. З них станом кінець липня у Німеччині залишалося 184 272 особи. Скільки з них потрапили в Німеччину і залишалися в країну, порушуючи українське законодавство, і скільки втекли від мобілізації за допомогою хабарів, підробки документів, незаконного перетину кордону чи інших порушень, невідомо. В МВС Німеччини повідомили, що наразі жодних звернень з боку Києва щодо екстрадиції чоловіків не надходило. 

Екстрадиція ухилянтів - це треба знати

Голова фракції "Слуга народу" Давід Арахамія заявив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, уникаючи мобілізації. 

Юрист Сергій Савинський пояснював, як механізм екстрадиції працюватиме на практиці і які кримінальні провадження можуть відкрити щодо ухилянтів. 

Міністерство внутрішніх справ Австрії оголосило, що не буде екстрадувати в Україну чоловіків призовного віку, які проживають на її території.

Правоохоронці Польщі заявили, що екстрадиція ухилянтів можлива за умов, що Україна подаватиме запит, а польський суд ухвалить відповідне рішення.

Вас також можуть зацікавити новини: