Наприкінці вересня Вірменія та Азербайджан розпочали бойові дії в районі Нагірного Карабаху / фото REUTERS

Європейський суд з прав людини відхилив звернення Туреччини про те, щоби викреслити згадку про неї з проміжного рішення Суду, яке зобов’язує усі сторони припинити бойові дії, що загрожують життю мешканців Нагорного Карабаху.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на прес-службу ЄСПЛ.

Звернення Туреччини надійшло до Страсбурга ще 7 жовтня.

Відео дня

Читайте такожТуреччина і Росія відкрили "третій фронт" – військовий експерт про загострення в Карабасі

Підставою для цього звернення стало ухвалене 6 жовтня термінове рішення ЄСПЛ про "тимчасові заходи", у якому Суд дійшов висновку, що Туреччина має утриматися від участі в військових діях у Карабаху. У тому рішенні, ухваленому у відповідь на звернення Вірменії, ЄСПЛ закликав усі держави-члени Ради Європи утриматися від військового втручання у конфлікт Вірменії та Азербайджану, але виділив лише одну з них - Туреччину.

Офіційна Анкара оскаржила це рішення, попросивши ЄСПЛ переглянути його висновок. Про звернення турецької сторони досі офіційно не повідомлялося.

У рішенні, оприлюдненому 14 жовтня, суд відповів відмовою на звернення.

"Вивчивши заперечення, висловлені урядом Туреччини, а також беручи до уваги серйозність конфлікту та те, що він загострюється, Суд не бачить жодної причини змінювати своє рішення та знімати будь-які обмеження", - наводить тези з рішення прес-служба ЄСПЛ.

ЄСПЛ окремо зазначив, що його рішення від 6 жовтня, у якому наголошується на ролі Туреччини, було ухвалене на підставі "доказів того, що деякі держави прямо чи непрямо залучені до конфлікту".

Війна в Нагірному Карабасі: що відомо

Нагірний Карабах: історія конфлікту

Нагірно-Карабаська автономна область, що входила до складу Азербайджанської РСР, проголосила незалежність у вересні 1991 року. Азербайджан не визнав автономію НКР. Згідно з адміністративно-територіальним поділом Республіки, територія, яку контролює НКР, є частиною Азербайджану. Міжнародне співтовариство не визнало референдум.

Читайте такожNew York Times: Битва між Вірменією й Азербайджаном може стати війною більших держав

У 1991-1994 роках в районі розгорнулися повномасштабні військові дії. Вірменія підтримала Нагірний Карабах у конфлікті з Азербайджаном. У 1994 році між Вірменією і НКР з одного боку і Азербайджаном з іншого був укладений бішкекський протокол про припинення вогню. Однак біля лінії зіткнення продовжилися збройні конфлікти.

У квітні 2016 року ситуація загострилася, коли Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в порушенні перемир'я. Тоді в результаті стрілянини на кордоні загинули щонайменше кілька десятків людей.