НАТО закликали переосмислити відносини з Білоруссю / ілюстрація REUTERS

Президент Литви Гітанас Науседа закликав НАТО переосмислити відносини з Білоруссю.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це він сказав у неділю, 28 листопада, на спільній прес-конференції з очільником Альянсу Єнсом Столтенбергом та президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Вільнюсі.

Науседа пояснив, що білоруські військові дедалі більше інтегруються в збройні сили РФ.

Відео дня

"Це нові виклики для НАТО, і Альянс має відповідно пристосувати свої плани, стратегію та тактику, щоб бути готовим відповісти на них", - зазначив він.

Читайте також"Лукашенко може не знати": у Латвії оцінили масштаби нелегальної міграції в Білорусі

Президент Литви переконаний, що Білорусь і далі випробовуватиме єдність НАТО та ЄС. Це стосуватиметься і їхньої здатності реагувати та відбивати гібридні атаки.

Він вважає, що на тлі гібридних загроз для ЄС, в тому числі ситуації з мігрантами на кордоні Польщі та Білорусі, Альянсу потрібна нова стратегія дій.

Фон дер Ляєн своєю чергою висловила солідарність з тим, як член НАТО та ЄС Литва поводиться у ситуації міграційної кризи. Їй, Латвії та Польщі цього і наступного року Європейський Союз надасть 200 мільйонів євро для забезпечення охорони кордонів.

Столтенберг також висловив солідарність з союзниками Альянсу та наголосив, що криза не завершилась, тож Альянсу треба бути напоготові.

Як нагадують у повідомленні, у 1992 році Білорусь приєдналась до Ради Північноатлантичного співробітництва, а з 1995 року є учасником програми НАТО "Партнерство заради миру". Утім в 2021 році союзники призупинили практичне співробітництво між НАТО та Білоруссю, як цивільне, так і військове, підтримуючи діалог лише мірою необхідності. Союзники закликають Білорусь дотримуватись норм міжнародного права та поважати права людини та основні свободи.

Ситуація на кордоні з Білоруссю: що відомо

З кінця травня Білорусь сприяє нелегальному проникненню мігрантів до Євросоюзу через свою територію. Так Мінськ відреагував на посилення західних санкцій щодо Білорусі. Особливо напружена ситуація на польсько-білоруському кордоні спостерігається в останні тижні.

Україна прийняла рішення посилити охорону кордону у зв'язку з цією ситуацією.

24 листопада Кабмін виділив 175 мільйонів гривень для посилення охоронних заходів на кордоні з Білоруссю