Циклон призвів до катастрофічних наслідків у Європі / фото Reuters

Розгул негоди продовжує збирати численні жертви в Центральній Європі - кількість загиблих у Німеччині і Бельгії наближається до півсотні людей.

Про це повідомляє Sueddeutsche Zeitung.

Посилаючись на дані місцевої поліції, видання передає, що в результаті викликаних циклоном "Бернд" паводків в землях Північний Рейн-Вестфалія і Рейнланд-Пфальц на заході Німеччини загинули 42 особи, а не менше як 70 інших вважаються зниклими безвісти. 

Відео дня
Багато німців залишилися без даху над головою і позбулися рідних через негоду / фото Reuters

Потоки річок, що вийшли з берегів, забирають автомобілі і змивають будівлі. Закрито школи і порушено транспортне сполучення - до деяких будинків неможливо дістатися навіть на човні.

Влада району Шульд-Бай-Аденау вже оголосила надзвичайний стан - через погоду 25 будинків тут опинилися під загрозою обвалення.

Стихія буквально змивала цілі будинки в Німеччині / Reuters

Ще не менш як шестеро осіб загинули в сусідній Бельгії. Влада одного з найбільших міст - Льєжа - вже закликала всіх місцевих жителів до евакуації. Також евакуювали близько 2 тис. жителів Шодфонтена.

На цьому тлі на півдні Бельгії призупинено залізничне сполучення.

Також постраждали Люксембург і Нідерланди - повінь пошкодила багато будинків в голландській провінції Лімбург. Також були евакуйовані постояльці багатьох будинків престарілих.

Жителів затоплених районів Ніделандів евакуюють / Reuters

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вже подякувала рятувальникам за боротьбу з наслідками стихії.

"Я шокована катастрофою, яка обрушилася на багатьох людей в районах повені", - заявила глава федерального уряду Німеччини.

Єврокомісія запропонувала постраждалим країнам допомогу на рівні ЄС.

"ЄС готовий допомогти. Країни, які зачепило, можуть звернутися до механізму цивільної оборони ЄС", - написала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

false

Однак, як очікується, найближчими днями ситуація може лише погіршитися - метеорологи прогнозують продовження злив.

Нещодавно ураган пронісся Варшавою, пошкодивши кілька десятків будинків. Найбільше дісталося південним околицям міста. Там залило вулиці, повалило дерева, затопило одну зі станцій метро.