Путін і Ердоган почали переговори в Сочі / колаж УНІАН, скріншот відео

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прибув у Сочі для двосторонніх переговорів зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним. Турецьке видання TRT Haber повідомляє, що візит Ердогана до РФ триватиме лише один день. 

Як повідомляє російське пропандистське агентство ТАСС, переговори президентів відбуватимуться у Зеленій залі корпусу "Імперіал" сочинського санаторію "Русь".

Зустріч лідерів уже розпочалася – перед двосторонніми переговорами вони проводять спільну прес-конференцію. На спільній з Ердоганом зустрічі з пресою президент країни-агресора заявив, що їм "є про що поговорити з погляду забезпечення безпеки у регіоні".

"Звичайно, не залишимо без уваги питання, пов'язані з українською кризою", – заявив диктатор.

Ердоган своєю чергою анонсував, що після зустрічі за зачиненими дверима буде зроблено оголошення з приводу "зернової угоди".

"Дуже важливе" повідомлення про чорноморську зернову угоду буде оголошено після зустрічі з Путіним", – заявив турецький лідер.

15:00 Переговори Ердогана та Путіна закінчилися, вони тривали півтори години.

The New York Times зазначає, що зустріч відбувається на тлі міжнародних закликів відновити Чорноморську зернову ініціативу ("зернову угоду"), що дозволяла Україні експортувати продовольство Чорним морем в умовах повномасштабної війни.

Також про зустріч було оголошено після того, як у четвер, 31 серпня, переговори між дипломатами двох країн у Москві завершилися без видимого прогресу.

Очікується, що крім "зернової угоди" двоє лідерів також обговорюватимуть пропозицію з будівництва газорозподільного хаба в Туреччині, який Росія могла б використовувати для перенаправлення свого експортного газу. Створення газового хаба в Туреччині дозволило б Росії отримати посередника, через якого вона змогла б торгувати газом з Європою.

Цікаво, що місцем зустрічі знову став російський чорноморський курорт – як і в серпні 2022 року, коли Ердоган і Путін зустрічалися незабаром після того, як закінчився термін дії первісної угоди з експорту зерна.

Зустріч Ердогана і Путіна в Сочі - це треба знати

16 серпня стало відомо, що російський диктатор Володимир Путін і президент Туреччини і Реджеп Таїп Ердоган можуть зустрітися незабаром.

Зрештою стало відомо, що зустріч відбудеться вже у вересні – до п'ятниці, 8 вересня. Очікувалося, що лідери будуть обговорювати важливі питання перед зустріччю групи G20, яка відбудеться в Індії. Путін вже попередив, що не буде присутній на саміті особисто.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розцінює зустріч лідера Туреччини з Путіним як останній шанс для України відновити "зернову ініціативу".

Вас також можуть зацікавити новини: