Путін звинуватив Україну в тому, що вона не хоче виконувати "Мінські угоди" / Reuters

Президент РФ Володимир Путін дав прес-конференцію за підсумками зустрічі з американським колегою Джо Байденом і звинуватив Україну в небажанні реалізовувати "Мінські угоди".

Таку заяву він зробив, відповідаючи на запитання американського журналіста про відповідальність Росії щодо реалізації "Мінська-2" і про навчання поруч з українським кордоном.

"Що стосується зобов'язань з приводу України. У нас зобов'язання тільки одне - сприяти реалізації Мінських угод. Якщо українська сторона готова, ми підемо цим шляхом", - заявив Путін.

Відео дня

Він зазначив, що в листопаді минулого року Україна представила своє бачення Мінська-2.

Читайте такожПутін розповів про результати зустрічі з Байденом і відповів щодо вступу України в НАТО"Це не секретний документ. У "Мінську-2" написано, що, перш за все, потрібно представити інтеграцію Донбасу в українську правову систему і в Конституцію. Для цього потрібно внести зміни в саму Конституцію. Там так прописано. І що кордон між РФ і Україною по Донбаській лінії починає займатися прикордонними військами на наступний день після проведення виборів. Що запропонувала Україна? Вона запропонувала повернути ЗСУ на місця своєї постійної дислокації. Що це означає? Що всі війська повинні зайти на Донбас. Друге - вони запропонували закрити кордон між Росією і Україною. Третє - вибори провести через три місяці після перших двох кроків. Не треба бути юристом і мати спеціальної освіти, щоб зрозуміти, що це не має нічого спільного з Мінськими угодами, це угодам суперечить. Тому які додаткові зобов'язання може взяти на себе Росія?",- поставив кореспонденту зустрічне запитання Путін.

Також господар Кремля поскаржився на американських військових біля кордонів Росії.

"Що стосується навчань: ми проводимо навчання на своїй території, як і США на своїй. Але Росія не підтягує свої війська до американської території. А американська сторона до російської робить це прямо зараз", - сказав Путін.

Прес-конференцію він почав із заяви, що тема України "детально не порушувалась" і зазначив, що тема вступу Києва до НАТО "зачіпалася мазком", тому там "нічого обговорювати".