На цьому тижні світовий ринок облетіло дві новини. Спершу країни Великої сімки (G-7) зробили зауваження Швейцарії, яка не квапиться із замороженням активів російських олігархів. Через кілька днів з’явилась інформація, що клієнтам швейцарських UBS та Credit Suisse почали телефонувати з банків і анонсувати, що закриють їм рахунки у тому разі, якщо вони платитимуть податки до російського бюджету. З одного боку, це краще, ніж попередня байдужість, а з іншого, – поведінка швейцарської фінансової влади дедалі викликає все більше питань.

На жаль, вимушений констатувати факт: Швейцарія залишається діркою в системі санкцій цивілізованого світу проти Московії. Поясню, що означає їх інновація "закривати рахунки росіянам, які платять податки у РФ". При закритті рахунку кошти, які на ньому знаходяться, зазвичай переказують на інші рахунки. Для аналогії, це якби наші військові під Авдіївкою почали вмовляти ворога відійти під інше місто на лінії фронту. Так і тут: швейцарські банки позакривають рахунки росіян, щоби що? Щоби росіяни всі свої швейцарські франки, євро або долари перевели до Китаю, Конго чи Арабських Еміратів? І вже в цих сірих юрисдикціях їх було, ну, дуже важко відстежити владі США та ЄС.

Надто складна система банків та ще більш складні банківські продукти дозволяють приватним особам з РФ уникати санкцій

Відверто кажучи, такий крок із закриттям рахунків виглядає як перекладення проблем санкційної боротьби на плечі інших країн. Швейцарський франк здавна було визнано МВФ світовою резервною валютою. Більшість центральних банків світу тримають в ньому частину валютних резервів, також він популярний серед інвесторів. Такі дії швейцарців у відповідь на зауваження G-7 викликають і здивування, і певний рівень обурення.

Втім, позиція швейцарської влади та дзвінки російським клієнтам від UBS та Credit Suisse – це тільки частина проблеми. Після приєднання проблемного Credit Suisse до United bank of Switzerland мова йде про реакцію лише одного (хоча і найбільшого) банку країни. Тобто Вашингтону та Брюсселю натиснути на UBS дуже просто, а що з іншими 240 швейцарськими банками? Вони і рахунки закривати не будуть?

У Швейцарії досить складна банківська система. Де-факто, вже один супер-банк міжнародного масштабу (UBS), 24 регіональних банків Aargauische Kantonalbank, Banque cantonale de Genève, Zürcher Kantonalbank та ін., 39 біржових банків Saxo Bank, IG Bank, Investec Bank та ін., 59 регіональних ощадних банків, та безліч приватних банків типу CIM Bank, Dukascopy Bank і т.д., а ще є регіональні великі банки Raiffeisen Switzerland та Zurich Cantonal Bank.

Частина швейцарських банків пропонує сурогатні продукти wealth management (управління активами), які зовсім не схожі на класичний банківський депозит. Банк тільки керує грошима клієнта за його завданням, причому рівень самостійності банку може вимірюватись трастовим договором, а гроші знаходяться у філії швейцарського банку за межами країни. У швейцарських банків за межами країни 148 філій і безліч дочірніх банків. Наприклад, в самого UBS у РФ досі діє дочірній банк ТОВ "Ю Би Эс Банк".

Надто складна система банків та ще більш складні банківські продукти дозволяють приватним особам з РФ уникати санкцій. Тож без втручання швейцарського регулятора повноцінний режим антиросійських санкцій тільки під тиском G-7 не увімкнути.

Для України прикро, що рівень швейцарської "русофобії" недостатній. Дієва формула санкцій: маєш російський паспорт або бізнес у РФ – кошти за межами Росії мають бути заморожені до зняття останньої санкції й конфісковані на користь України, якщо слідство покаже, що власник російського паспорта брав участь в агресії, та (або) потрапив під персональні санкції G7.

Потрібна проста формула: (1) замороження активів – (2) прийняття спеціального закону щодо того, які активи підлягають конфіскації – (3) конфіскація активів на користь України у тих осіб, які підпадають під спецзакон. Така схема запрацювала в США та Канаді, і вона вже дає перші результати. Країни ЄС застрягли на другій фазі, коли все ще відсутня нормативна база для конфіскації активів та система збору інформації про заморожені активи. Влада ж Швейцарії, схоже, вирішила взагалі не йти цим шляхом і перекласти боротьбу з Московією на інші країни.

Віталій Шапран, фінансовий аналітик, член Українського товариства фінансових аналітиків