Тарас Жовтенко розглянув один з більш реалістичних сценаріїв нападу РФ на НАТО / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Росія розглядає кілька планів можливого нападу на НАТО, і один з них видається більш реалістичним за інші.

Про це заявив експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко, пояснивши, у чому суть задуму ворога. В ефірі Espreso він уточнив, радше, йдеться про обмежену гібридну операцію, яку спецслужби РФ спланують на території однієї з країн Альянсу.

"Він є більш реалістичним та може заскочити Альянс зненацька. Формат не повномасштабної війни, а обмеженої гібридної операції. Він може відобразитись в тому, що росіяни можуть зайти в одну із країн НАТО і захопити певну територію", - сказав він.

Відео дня

На думку Жовтенка, напад розглядається з двох плацдармів: або безпосередньо з Росії, або з залученням територій Білорусі. Алгоритм дій окупантів чимось нагадуватиме наступ на Україну - росіяни будуть випалювати територію, а потім просто вийдуть, вважає він.

Це дасть козир російській пропаганді казати, що НАТО як військовий Альянс нічого не вдіяв, коли атакували країну-члена організації - саме цей наратив почнуть розганяти, каже експерт. Щобільше, навіть якщо під час операції загинуть всі росіяни, Москва не вважатиме це поразкою, додав він.

Жовтенко каже, що ймовірний план Росії також передбачає і реакцію НАТО. Якщо там почнуть погрожувати відповіддю, Кремль вдасться до ядерної риторики. 

"Тут відразу можна згадати слова Путіна про технічну готовність РФ до ядерної війни. Тобто, у випадку такого сценарію подій Росія знову буде погрожувати ядерною зброєю", - сказав він.

НАТО готується до російського вторгнення

У січні 2024 року світ побачив деталі секретного документа німецького Бундесверу (Міноборони) щодо планів РФ напасти на одну з країн НАТО. У ньому йшлося про те, що війна розпочнеться влітку 2025 року. Такі подробиці опублікував Bild, акцентувавши, що Німеччина розглядає конфлікт неминучим.

У лютому 2024 року очільник відомства Борис Пісторіус виступив з чітким попередженням: уся Європа разом з НАТО має готуватися до "найгіршого" зі сценаріїв.

Вас також можуть зацікавити новини: