ЄС готується до нових санкцій проти РФ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Євросоюз, схоже, готовий заборонити експорт до Росії точних верстатів і ключових компонентів для виробництва зброї. Кремль же готується до санкцій і сподівається на імпортозаміщення.

Як повідомили аналітики Інституту вивчення війни у своєму звіті, якщо ЄС запровадить ці обмеження у 12-му пакеті санкцій, то по російській оборонно-промисловій базі буде завдано серйозного удару. Також Європа може заборонити продавати країні-агресорці зварювальні апарати, літієві батареї, термостати, двигуни для дронів та інші запчастини.

За словами експертів, РФ вже готується до нових санкцій. В травні 2023 року російський уряд затвердив "Концепцію технологічного розвитку до 2030 року", яка заохочує вітчизняне виробництво високотехнологічної продукції. Згідно з планом, вітчизняні підприємства мають виробляти щонайменше 75% високотехнологічної продукції Росії.

Відео дня

Державний оборонний конгломерат "Ростех" у серпні 2023 року заявив, що група "СТАН", найбільший у РФ виробник високоточних машин, який Ростех придбав у 2019 році, є основним елементом російської програми імпортозаміщення.

Глава "РТ-Капітал", дочірньої компанії державного конгломерату "Ростех", Семен Якубов повідомив 26 жовтня, що західні санкції і війна в Україні різко збільшили військовий і цивільний попит Росії на верстати вітчизняного виробництва. За його словами, "СТАН" не зміг виконати навіть третини загального обсягу російських замовлень на прецизійні машини в 2023 році на суму близько шести мільярдів рублів (приблизно $67,1 млн). Наразі попит Росії на прецизійні верстати "набагато перевищує" поточні виробничі можливості.

Санкції проти Росії

Як повідомляв УНІАН, останній 11-й пакет загальноєвропейських санкцій проти Росії був ухвалений у червні. 

Як пише Bloomberg, журналістам якого вдалося ознайомитися з документами ЄС, у 12-му пакеті європейських санкцій проти Росії серед іншого буде запроваджено заборону на імпорт російських алмазів, скориговано нафтові санкції та розширено заборону на експорт до РФ верстатів.

Вас також можуть зацікавити новини: