Тихановська готова надати Лукашенку гарантії безпеки \ фото REUTERS

Лідер білоруської опозиції, екс-кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська готова надати нинішньому президенту Олександру Лукашенку гарантії безпеки, якщо він мирно покине свій пост.

Читайте такожТихановська-Путіну: я дуже шкодую, що Ви вирішили вести діалог з узурпатором, а не з білорусами Про це Тихановська заявила в інтерв'ю "Лівому берегу". 

"Це все обговорювано. Звичайно, якщо мирно піде, по-людськи, то така ймовірність є. Можна навіть сказати впевненість", - сказала Тихановська.

Вона додала, що Лукашенко отримає навіть більше цього. При цьому лідер опозиції зазначила, що в цьому питанні буде враховуватися думка всіх громадян.

На питання про те, чому Україна стала на бік білоруської опозиції а РФ - ні, Тихановська відповіла, "тому що українці, як ніхто інший, розуміють, що зараз відбувається в Білорусі, тому що самі зовсім недавно це пережили". "Ви розумієте, для чого ми це робимо. Нам... приємно бачити акцію солідарності у Верховній Раді. Ми всі були здивовані. І те, що Ви припинили всілякі відносини з білоруською стороною, теж показує, що Ви приймаєте вибір білорусів, вибір більшості... Тому дуже цінно те, що робите ви", - сказала Тихановська.

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Євросоюз не визнав результатів виборів президента Білорусі і вважає Лукашенка нелегітимним президентом.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив:"поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде". Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої-забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них-президент країни Олександр Лукашенко.
  • 13 вересня під час масових акцій по всій Білорусі силовики знову жорстоко затримували протестувальників. Силу застосовували навіть до жінок.
  • 15 Вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо Білорусі: назвала вибори нечесними і підтримала введення санкцій ЄС.