Вертоліт нібито перетнув білорусько-польський кордон в районі польського села Мостовляни / фото Беларускі Гаюн

Білоруські прикордонники нібито зафіксували порушення повітряного простору країни з боку Польщі в Берестовицькому районі Гродненської області. 

ЦПК РБ опублікував відео, на якому видно як вертоліт перетинає білорусько-польський кордон в районі польського села Мостовляни. 

Стверджується, що на відео польський вертоліт Мі-24, який, як заявляє ЦПК, 1 вересня порушив кордон і "залетів на глибину до 1200 метрів на територію Білорусі, а потім повернувся назад". 

На опублікованому відео видно саме повернення вертольота на територію Польщі, при цьому, в першому кадрі вертоліт знаходиться в ≈260 метрах від кордону з Польщею. 

Пізніше стало відомо, що у зв'язку з інцидентом в МЗС був викликаний Тимчасовий повірений у справах Польщі в Білорусі Войцех Філімович. У МЗС Білорусі захотіли від Варшави "відповідних роз'яснень та проведення ретельного розслідування інциденту".

Оновлено. У Польщі назвали провокацією заяви білоруської сторони про те, що польський гелікоптер порушив кордон Білорусі.

"Інформація, яку передають білоруські ЗМІ, є брехнею, це провокаційні дії. Усі записи з наших радіолокаційних пристроїв на гелікоптері однозначно вказують на те, що такого порушення не було", - заявив представник Оперативного командування Збройних сил Польщі Яцек Горишевський.

За його словами, Варшава дотримується всіх положень щодо недоторканності кордонів.

Напруженість на білорусько-польському кордоні

Раніше глава польського МВС Маріуш Камінський пригрозив Мінську, що в разі виникнення "критичного інциденту" на кордоні Польща і країни Балтії повністю "відріжуть" Білорусь від Європи.

1 серпня 2023 року два білоруських вертольоти порушили повітряний простір Польща. Ці борти брали участь у військових навчаннях поблизу кордону. 

Як повідомила прес-служба польського Міністерства оборони, білоруська сторона попередньо повідомила Варшаву про проведення навчань. При цьому раніше у відомстві заперечували факт перетину кордону білоруськими вертольотами.

Вас також можуть зацікавити новини: