Розслідування Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) про походження вірусу тільки почалося / Ілюстрація REUTERS

Версія про те, що спалах епідемії коронавірусу викликав його витік з китайської лабораторії в Ухані не виключається Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Про це заявив голова Глобальної мережі з оповіщення про спалахи захворювань і реагування на них, яка координується ВООЗ, доктор Дейл Фішер в ефірі BBC Radio 4, повідомляє The Guardian.

Читайте такожБританські спецслужби вважають версію про витік COVID з лабораторії "правдоподібною" - ЗМІ

Відео дня

Він зазначив, що розслідування Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) про походження вірусу тільки почалося.

"Теорія витоку з лабораторії не заважає, треба провести ще більше досліджень", - сказав він.

Поява коронавірусу в Китаї

Офіційно про перші випадки зараження невідомим раніше вірусом стало відомо на початку грудня 2019 року. Осередком поширення вірусу став продуктовий ринок в китайському Ухані.

У березні 2020 року після того, як COVID-19 поширився за межі Китаю, ВООЗ визнала це пандемією.

Коронавірус і розслідування ВООЗ

  • У середині січня 2021 року команда з 13 експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я прибула в китайське місто Ухань, з якого почалося поширення коронавірусу в лютому 2020 року, щоб провести власне розслідування щодо джерела інфекції.
  • Місія працювала в трьох напрямках: розслідувала зв'язок між поширенням вірусу і тваринним середовищем, вивчала характер поширення вірусу в Ухані та аналізувала проби навколишнього середовища.
  • У чернетці доповіді ВООЗ зазначалося, що коронавірус нового типу має тваринне походження, а версія про витік з лабораторії "вкрай малоймовірна".
  • 9 лютого працівники ВООЗ провели з китайськими дослідниками спільну прес-конференцію за підсумками чотиритижневої місії. Вчені дійшли висновку, що Ухань міг бути не першим містом, де коронавірус передався людям, а тварини, що стали джерелом вірусу, досі не визначені.
  • Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус повідомив, що буде продовжено розслідування гіпотези про лабораторне походження коронавірусу, хоча її й вважають "малоймовірною".
  • Китайська сторона різко заперечує будь-які версії про лабораторне або штучне походження COVID-19.
  • 30 травня 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що британські спецслужби вважають версію витоку COVID з лабораторії "правдоподібною".