Роботодавців тепер можуть оштрафувати за дзвінки співробітникам у позаробочий час / фото ua.depositphotos.com

Австралія введе закон, що дає працівникам право ігнорувати необгрунтовані дзвінки та повідомлення від начальства в неробочий час без штрафів, причому роботодавці, які порушують це правило, можуть бути оштрафовані.

Як пише Reuters, право на таке "відключення" пропонується в рамках парламентського законопроекту, який захистить права працівників і допоможе відновити баланс між роботою та особистим життям.

"Ми просто хочемо сказати, що людина, якій не платять 24 години на добу, не повинна бути покарана, якщо вона не знаходиться в мережі і не доступна 24 години на добу", - заявив прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе.

Відео дня

У той же час деякі політики, групи роботодавців і керівники компаній попередили, що положення про право на від'єднання є надмірним і підірве перехід до гнучкого графіку роботи і вплине на конкурентоспроможність.

Як зазначає лідер "зелених" Адам Бандт, австралійці працюють в середньому шість тижнів неоплачуваних понаднормових робіт щороку, що становить понад 92 мільярди австралійських доларів (60,13 мільярда доларів США) у вигляді невиплаченої заробітної плати в масштабах всієї економіки.

"Цей час належить вам. А не вашому босові", - підкреслив він.

Подібні закони, що надають працівникам право відключати свої пристрої, вже діють у Франції, Іспанії та інших країнах Європейського Союзу.

Ініціативи щодо полегшення праці працівників

У 2022 році в Британії пройшов найбільший у світі експеримент, в рамках якого роботодавці випробували чотириденний робочий тиждень.

Працівники 61 компанії по всій Британії працювали в середньому 34 години протягом чотирьох днів у період з червня по грудень 2022 року, отримуючи при цьому незмінну зарплату. З них 56 компаній, або 92%, вирішили продовжити таку практику, 18 з них - на постійній основі.

Вас також можуть зацікавити новини: