Вибори Грузії - стало відомо, хто переміг на парламентських перегонах  / Фото: REUTERS

Центральна виборча комісія (ЦВК) Грузії оголосила остаточні результати парламентських виборів і видала підсумковий протокол.

Як повідомляє «Ехо Кавказу», члени комісії від опозиційних партій заявили, що результати виборів були сфальсифіковані. На знак протесту вони покинули засідання.

Читайте такожПарламент Молдови попередньо схвалив повернення російській мові "міжнаціонального" статусу

Відео дня

Глава ЦВК Тамар Жванія зазначила, що представники опозиції не підписали підсумковий протокол й у 2016 році.

«Однак за підсумками тих виборів парламент працював», - заявила вона.

За підсумками парламентських виборів 2020 року найбільше місць в законодавчому органі отримала правляча партія «Грузинська мрія» - 90. Решта 60 місць розподілилися між 8 опозиційними силами: 36 мандатів у «Єдиного національного руху», п'ять - у «Європейської Грузії», по чотири мандати - у партій «Лело», «Стратегія Агмашенебелі», «Альянсу патріотів» і «Гірчі», у партії «Громадяни» - два мандати, а у Лейбористської партії - один.

Всі 8 опозиційних партій, які подолали прохідний бар'єр за підсумками першого туру, не мають наміру входити до законодавчого органу і відмовляються від своїх мандатів. Вони проводять протестні акції з вимогою дострокових виборів і відставки голови ЦВК Тамар Жванія. Щоб вирішити ситуацію, посольства США і ЄС провели вже два раунди переговорів між урядом і опозицією.

Згідно з Конституцією Грузії, президент Саломе Зурабішвілі після затвердження ЦВК підсумків виборів повинна в 10-денний термін призначити перше засідання нового парламенту.

Вибори у Грузії: що відомо

  • 31 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори за новими правилами. Поріг для проходження партій був знижений з 3 до 1 відсотка.
  • До парламенту обирали 150 депутатів: 120 - за списками, і 30 - за мажоритарною системою. У виборах брали участь 48 партій і два блоки.
  • 21 листопада в 17 мажоритарних округах Грузії відбувся другий тур парламентських виборів, на яких перемогли кандидати від правлячої партії. Представники опозиції відмовилися від участі в другому раунді виборчих перегонів, назвавши його фарсом, і закликали своїх прихильників не брати в ньому участь.
  • Опоненти влади періодично проводили масштабні протестні акції з вимогою дострокових виборів і призначення нової адміністрації ЦВК.