Олександр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко визнав, що особисто доручив почати справи проти команди своїх конкурентів на виборах.

Як повідомляє Радіо Свобода, за словами білоруського лідера, його політичні опоненти хочуть розхитати обстановку всередині країни і «піти наступом на чинну владу».

Читайте такожЗа прикладом Путіна: Лукашенко захотів поміняти конституцію Білорусі

Відео дня

Передовсім, Лукашенко мав на увазі команду потенційного кандидата в президенти Світлани Тіхановської. Пікети зі збору підписів за її висування збирали сотні людей по всій країні. Після цього президент доручив почати справу проти її чоловіка і голови штабу - популярного блогера Сергія Тіхановського. Наприкінці травня Тіхановського і ще кількох членів ініціативної групи затримали під час дозволеного пікету зі збору підписів.

«Так, я дав сигнал щодо Тіхановського. Я щось не так робив? Я переживав за свою країну, за яку я поки що відповідаю. І буду відповідати завжди - в будь-якій якості», - заявив Лукашенко в ефірі телеканалу «Білорусь 1».

Активістів звинувачують у підготовці масових заворушень і насильстві стосовно співробітників міліції. Президент стверджує, що кампанія Тіхановського фінансується з-за кордону. Самі активісти вважають дії влади провокацією. Правозахисники називають їх переслідування політично мотивованим.

Лукашенко також зізнався, що за його дорученням було заарештовано й іншого потенційного кандидата на виборах – колишнього банкіра Віктора Бабарика. Зараз він перебуває у СІЗО. При цьому влада вже 10 днів не розкриває суть висунутих проти нього звинувачень. Затримано понад 20 колишніх колег Бабарика і нинішніх членів штабу. Їх звинувачують в економічних злочинах. Адвокати Бабарика називають справу політичною.

Всього за час президентської кампанії в Білорусі було затримано близько 400 осіб. Євросоюз і США вимагають їх звільнити і зупинити в республіці політичні репресії.

*** Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня.