Паспорти РФ стали зброєю проти України / фото УНІАН

Москва планує випустити мільйон паспортів для жителів окупованих територій на Сході України до кінця 2020 року. Створюючи нові демографічні факти на місцях, Кремль намагається змінити геополітичний баланс в регіоні й підірвати зусилля, націлені завершити шестирічну неоголошену війну між Росією й Україною.

Про це в своїй статті пише експерт Atlantic Council Пітер Дікінсон. Попри страшні наслідки такої поведінки, міжнародна спільнота не запровадила додаткових санкцій проти Росії. Натомість президент Росії Володимир Путін може безкарно продовжувати свою політику "паспортного імперіалізму" в Україні.

Читайте такожРосія видала понад 200 тисяч паспортів на окупованому Донбасі - Кислиця

Відео дня

9 червня, виступаючи в Ростові-на-Дону, депутат "Единой России" Віктор Водолатський підтвердив, що більш ніж 180 тисяч українців отримали російські паспорти після запровадження нової пришвидшеної процедури приблизно рік тому. За його словами, ще 98 тисяч заявок зараз в процесі розгляду, а ще 800 тисяч паспортів будуть випущені в другій половині нинішнього року. Про спрощену процедуру видачі паспортів РФ на окупованій частині Донбасу було вперше оголошено в квітні 2019 року, через лічені дні після того, як Володимир Зеленський переміг на президентських виборах. Впродовж виборчої кампанії Зеленський займав не таку жорстку позицію щодо Росії, як його опонент Петро Порошенко. Це викликало розмови про те, що перемога колишнього актора може принести прорив у мирному процесі, в якому не було значного прогресу з 2015 року.

Але цей ранній оптимізм був розбитий публікацією президентського розпорядження Путіна про надання українцям на окупованих українських територіях права подавати заявки на отримання паспорта РФ за спеціальною пришвидшеною процедурою.

"Ці дії стали ще більшим підтвердженням для світу, що російська справжня роль - це роль держави агресора, яка веде війну проти України", - прокоментував тоді Зеленський.

"На жаль, це розпорядження не наближає нас до важливої мети припинення вогню", - додав він.

Читайте такожУ Німеччині спростували інформацію про видачу віз мешканцям ОРДЛО з російськими паспортами

Оскільки міжнародна спільнота не дала жорсткої відповіді, Путін продовжив посилювати свій "паспортний" імперіалізм проти України. Він підписав друге розпорядження 17 липня 2019 року про розширення пропозиції громадянства на всіх українців, які живуть в Луганській і Донецький областях. Ці українські регіони лише частково під російською окупацією.

Це далеко не перший випадок, коли Кремль використовує паспорти як зовнішньополітичний інструмент, щоб проектувати вплив в країнах колишнього СРСР. Ця ж тактика була застосована на початку 1990-х років проти Молдови. Роздача російських паспортів також допомогла закріпити московську хватку на двох регіонах Грузії до початку російсько-грузинської війни в 2008 році. Російські паспорти зіграли важливу роль і в кримській політиці Кремля: як до анексії 2014 року, так і після неї.

Кампанія Путіна з роздачі паспортів на Сході України - це чіткий сигнал, що Росія не має наміру дозволити Києву повернути собі повний контроль над окупованими територіями. Якщо нинішні прогнози Кремля виявляться точними, то до кінця 2020 року на Сході України буде жити мільйон громадян РФ, на яких буде припадати приблизно чверть від всього місцевого населення. Це перетворить так звані "республіки" в протекторати російських паспортів.

Завдяки тому, що російські громадяни будуть складати великий відсоток населення Донбасу, Москва буде наполягати на своєму "законному праві" втручатися за бажанням у внутрішні справи України. Такі аргументи не мають нічого спільного з реальністю міжнародного закону. Разом з тим, вони дають краще виправдання для нескінченного втручання, ніж розмови про захист російськомовного населення, на які Москва покладалася на початку військового вторгнення в Україну в 2014 році.

Читайте такожAtlantic Council: Війна на Донбасі - це умисна політика Росії, від якої вона не відмовиться

Війна, яку Росія почала шість років тому, далека від завершення. І Москва лишається рішучою, як ніколи, в своїх спробах обмежити незалежність України. Паспортний імперіалізм Путіна грає центральну роль в цих зусиллях, даючи можливість закріпити російський вплив в країні, при цьому смертельно ослаблюючи український суверенітет. Якщо дозволити йому безперешкодно робити це на окупованих територіях Сходу України, ця ж стратегія може бути розширена на нові регіони. Таким чином, Росія повільно, але впевнено зможе підірвати здатність українського уряду функціонувати. Нажаль, такий жахливий сценарій - це не щось надумане. Фаза роздачі паспортів вже почалася на окупованих українських територіях.

Читайте такожNPR: Пандемія коронавірусу дає шанс закінчити війну в Україні

Москва виставляє свій паспортний наступ як суто гуманітарну політику, покликану полегшити страждання населення в зоні конфлікту. Але ці твердження не заслуговують на довіру, так само як і спроби Кремля виставити своїх добре озброєних маріонеток на Донбасі місцевими шахтарями й трактористами. Лише чітка міжнародна відповідь може не дозволити Кремлю використати паспортну тактику в зміцненні свого контролю над окупованою частиною України і нескінченної дестабілізації всієї країни. Єврокомісія вже зробила правильні кроки, не дозволяючи країнам ЄС визнавати паспорти, які Путін роздав на Донбасі з квітня 2019 року. Але потрібні додаткові дії проти Кремля включно з новими санкціями.