Альянс стикається з проблемами, які вимагають рішучих дій / фото ua.depositphotos.com

НАТО напередодні можливої війни з Росією має почати реально вирішувати проблеми всередині Альянсу, замість того, щоб помилково сподіватися на швидку перемогу.

Як пише The Times, частина учасників Альянсу досі не можуть витратити обіцяні 2 відсотки ВВП на оборону, позиція США на тлі можливого президентства Дональда Трампа видається нестабільною, водночас у самій Європі деякі країни, такі як Угорщина і Словаччина, демонструють проросійську політику.

При цьому НАТО зараз явно нездатне допомогти Україні в її протистоянні з Росією, при тому що безпека Альянсу в разі програшу ЗСУ опиниться під серйозною загрозою.

Відео дня

"Альянс насправді являє собою систему комітетів, чиї плани і обіцянки настільки сильні, наскільки сильні його держави-члени. Їхня найгірша звичка - величні, але порожні заяви і жести. У той час, коли кожна крихта обладнання і грошей має бути відправлена, наприклад, в Україну, НАТО проводить свої найбільші навчання з часів холодної війни "Стійкий захисник". Ця виставка пропонує чудові дні для шановних відвідувачів, але не зупиняє російських командирів, які завдають ударів по беззахисних українських містах, таких як Харків", - пише видання.

Крім того, вказує видання, міста всередині самого НАТО захищені ненабагато краще.

"Згідно з нинішнім мисленням Альянсу, тільки військові об'єкти заслуговують на захист від повітряних і ракетних атак, і то не багато з них. Ці системи оборони є дорогими, тому країни, які найбільше їх потребують - країни Балтії - найменше можуть їх собі дозволити", - пише The Times.

Крім того, зазначає видання, командна структура НАТО також являє собою безлад, що відображає політичні рішення, а не військову логіку.

У чому причина такої політики

Як пояснює The Times, цей підхід ґрунтується на застарілому мисленні: будь-яка війна буде короткою, лише один-два тижні, тому що технологічна перевага Заходу дасть змогу йому завдати нищівних ударів по Росії, а страх перед американською ядерною зброєю запобіжить удару у відповідь.

Однак при цьому плани Альянсу багато в чому спираються на американську допомогу. Але США вже перекидають як високі технології, так і важкі потужності в Індо-Тихоокеанський регіон, щоб протистояти Китаю.

Як пише видання, європейські члени альянсу зможуть згодом заповнити нестачу американської потужності, однак замінити технологічне і стратегічне лідерство США буде набагато складніше.

"НАТО також не в змозі впоратися з іншими слабкостями. Оборонна промисловість Європи фрагментована. Військові закупівлі запізнилися. Правила цивільної безпеки та охорони довкілля перешкоджають "військовій мобільності": швидкому переміщенню військ і техніки з усіма наслідками, що випливають із цього порушеннями. Росія також використовує невійськову зброю, таку як дезінформація, підривна діяльність, кібератаки, хабарництво і шантаж. Удар по моральному духу країни та особам, які ухвалюють рішення, може виграти війну ще до її початку", - підсумовує The Times.

Війна НАТО і Росії - думки

Підполковник армії Швеції Йоакім Паасіківі заявив, що Росія піде на великі ризики, якщо вважатиме Захід слабким. Водночас екс-міністри оборони Великої Британії попереджають, що влада країни не змогла підготуватися до можливої війни з Росією як до "зусилля всієї нації".

Раніше видання The Telegraph повідомило, що НАТО нездатне швидко розгорнути війська в разі війни з РФ, причинами цього стануть бюрократичні затримки на кордоні та матеріально-технічні проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: